Talal Derki na filmskem festivalu Sundance. Foto: EPA
Talal Derki na filmskem festivalu Sundance. Foto: EPA
Homs
Podoba Homsa avgusta lani. Foto: EPA

Na festivalu neodvisnega filma Sundance je glavno nagrado za dokumentarni film v mednarodni kategoriji svetovnih filmov prejel pretresljivi film (Vrnitev v Homs) Return to Homs režiserja Talala Derkija.

Derki je v nagrajenem filmu prikazal evolucijo sirske vstaje od mirnih protestov do brutalne državljanske vojne, v kateri je umrlo že več kot 136.000 ljudi, je poročal AFP. "Homs velja za prestolnico revolucije, ker so bili tam protesti zelo odločni," je Derki povedal ob prejemu nagrade.

Leta 1977 v Damasku rojeni Derki se je odločil, da bo svoj film posnel v Homsu, ker je bilo to ob izbruhu vstaje marca 2011 pravi magnet za aktiviste in protestnike, ki so se uprli vladavini sirskega predsednika Bašarja Al Asada. Film je začel snemati avgusta 2011, ko je še obstajalo upanje, da se bo Sirija izognila krvavi moriji.

V njem spremlja dva mlada Sirca, Abdela Baseta Al Saruta, mladega nogometnega vratarja, ki je postal najbolj priljubljen pevec protestniških pesmi v Homsu, in Osamo Al Homsija, študenta, ki se je prelevil v protestniškega aktivista. Ko je Al Asadov režim z orožjem odgovoril na zahteve protestnikov, sta se mladeniča odzvala različno. "Eden od njiju je v roke vzel orožje, drugi pa je nadaljeval miren upor proti režimu, vse dokler se ni po njegovi aretaciji za njim izgubila vsaka sled," razkriva vsebino filma.

V dokumentarnem filmu je tako prizor, v katerem Sarout ukazuje uporniškim silam, Homsi pa neoborožen dokumentira razdejanje v svojem domačem mestu.

"Kot umetniki se mi zdi, da je neomajnost mesta skorajda pravljična," je dejal. "Dejstvo je, da se ti ljudje spopadajo z najhujšimi vojaškimi operacijami, ki jih ljudje ne morejo zdržati, a vendar se tudi po 600 dneh obleganja ne dajo."

Derki, ki zdaj živi na turški strani meje, pripravlja nov dokumentarec o sirski vojni. Prepričan je namreč v povezovalno vlogo filma, veselijo pa ga tudi pozitivni odzivi na film Vrnitev v Homs.

"Tudi tisti, ki se jim niti ne sanja o konfliktu v Siriji, so jasno videli: gre za spopad med ljudstvom in diktatorjem, ki ga obkrožajo plačanci, gre za mladega Sirca, ki brani svoj dom, svojo sosesko in svoje sosede in se za ta boj žrtvuje," pravi Derki.

Kot je še dejal, so nekateri gledalci po ogledu filma dejali, da se zdaj zavedajo dogajanja v Siriji, ki ga prej niso razumeli. "Potrebujejo nas ob sebi, četudi le z besedami."

Vstaje v arabskem svetu, ki so zaznamovale pretekla leta, so tudi tema številnih filmov v zadnjih letih, predvsem arabskih avtorjev, ki na filmskih festivalih redno osvajajo nagrade.

Napovednik za film: