Banksyja nekateri kujejo v zvezde, saj so ga kronali za
Banksyja nekateri kujejo v zvezde, saj so ga kronali za "kralja urbane umetnosti", spet drugi ga imajo za mazaškega vandala, prodano dušo ali subkulturnega izdajalca. Na sliki je njegov Metalec rož. Foto: EPA

Postavitev z naslovom Vojna, kapitalizem & svoboda bo združila okoli 120 slik, grafik in skulptur, mnoge izmed njih bo imela javnost tokrat priložnost videti prvič. Vsa razstavljena dela pa so v zasebni lasti.

Po pisanju BBC-ja bo mogoče videti črno-belo, s šablono narejeno opico, ki ima okrog vratu obešeno tablo z napisom "Laugh now but one day we'll be in charge", ali pa grafiko supermodela Kate Moss v slogu Andyja Warhola. Po besedah sokuratorja razstave Acorisa Andipe bo v Rimu na ogled doslej najobsežnejši korpus Banksyjevih del.


Mazaški vandal in subkulturni izdajalec?

"Banksy od 90. let preteklega stoletja uporablja javni prostor za svoje izražanje in razstavljanje svojih del, s čimer je grafitu odprl nove možnosti, ulični umetnosti pa dal nove razsežnosti," je o umetniku dejal kurator Antonelli.

Kot je še dodal, so ga uporabniki spleta in raznih platform, prek katerih lahko delijo podobe, ustoličili kot idola nove generacije, kar mu je prineslo svetovno slavo. Gverilskega grafitarja nekateri kujejo v zvezde, saj so ga kronali za "kralja urbane umetnosti", spet drugi ga imajo za mazaškega vandala, prodano dušo ali subkulturnega izdajalca.

Iz Bristola po zidovih vsega sveta
Banksyjeva pot se je začela v njegovem rodnem Bristolu. S svojim uličnim udejstvovanjem, ki je mešanica pikrega političnega komentiranja, narejenega na vizualno dopadljiv način, je hitro zaslovel na spletu, zanimiv je postajal tudi za umetniški trg.

Razstavo Vojna, kapitalizem & svoboda bodo odprli 24. maja, na ogled pa bo do 4. septembra.