Razstavo Invaderjevih grafik na papirju si je le še danes in v nedeljo mogoče ogledati v Tivoliju, sicer pa so mozaiki raztreseni po Ljubljani. V lov za njimi se lahko podate z aplikacijo FlashInvaders. Foto: MGLC/Urška Boljkovac
Razstavo Invaderjevih grafik na papirju si je le še danes in v nedeljo mogoče ogledati v Tivoliju, sicer pa so mozaiki raztreseni po Ljubljani. V lov za njimi se lahko podate z aplikacijo FlashInvaders. Foto: MGLC/Urška Boljkovac

V času ko dobesedno živimo s telefoni, ga boste pri odkrivanju Invaderjeve umetnosti, ki nekoliko spominja na lov na zaklad, potrebovali.

Invader, ki svojo identiteto uspešno skriva, je prve mozaike v Ljubljani postavil pred 15 leti. Navezovali so se na videoigro Space Invaders (vesoljski osvajalci), lani pa je postavil nove, ki se z motivi vklapljajo v identiteto mesta.

"V novem valu je vključil tudi ljubljanski grb, zmaja, druga taka leteča bitja, barve, ki jih je v Ljubljani videl," je za TV Slovenija povedala Katja Pavlič z inštituta za urbana vprašanja.

V lov za 42 po Ljubljani skritimi mozaiki se lahko odpravimo s pomočjo aplikacije FlashInvaders na pametnem telefonu. Z omenjeno aplikacijo namreč številni Invaderjevi oboževalci po svetu iščejo njegove mozaike, jih skenirajo in zbirajo točke. Najuspešnejši jih je našel že več kot 3000. V Ljubljani pa se je mogoče dogovoriti tudi za turo po njegovih mozaikih.

"Pridejo tudi tujci k nam prav zato, včasih pridejo tudi na ture, včasih pa imajo sami zemljevide in jih iščejo in hočejo seveda vse najti," je še povedala Katja Pavlič.

Mednarodni grafični likovni center je Invaderjeva dela razstavil v ljubljanskem Tivoliju. Foto: MGLC/Urška Boljkovac
Mednarodni grafični likovni center je Invaderjeva dela razstavil v ljubljanskem Tivoliju. Foto: MGLC/Urška Boljkovac

Časi starih računalniških zaslonov

Invaderjevi mozaiki nas popeljejo v čas starih računalniških zaslonov, sestavljenih iz pikslov, ko so bili ti še vidni, in z nostalgijo spominjajo na v računalništvu že svetlobna leta oddaljene čase.

"Zdaj so seveda ti zasloni dosti bolj sodobni, imajo zelo majhne te kvadratke, tako da jih sploh ne opazimo več, jih pa na ta način, kot to Invader počne, spet oživljamo v drugih medijih," je pojasnil Borut Kumperščak iz računalniškega muzeja.

Mozaike je treba znati poiskati, saj so velikokrat vsem na očeh, a tako domiselno skriti, da jih marsikdo ne opazi. Namig za bodoče iskalce bi lahko bil, da jih ne iščite pri tleh. Mnogi mimoidoči jih sicer opazijo, a ne vedo, kaj predstavljajo.

Po vsem svetu je že 30 mest z Invaderjevimi mozaiki, postavljenimi brez dovoljenja lastnikov stavb. Nekatere kasneje odstranijo in tudi v Ljubljani ni več vseh. "Nastajajo tudi novi, ki niso nujno od originalnega avtorja. Tako da to je stvar, ki traja," je še pristavil Kumperščak.

Tudi na mednarodni vesoljski postaji

Najbolj nenavadni mesti, kjer je Invader postavil mozaike, sta dno oceana in Mednarodna vesoljska postaja. "So potem morali celo razviti še neko posebno tehnologijo, da je bilo to mogoče, ampak zdaj frči en mozaik na tej vesoljski postaji in se ga da tudi s to aplikacijo ob ustreznih dneh pofočkat," je sklenila Katja Pavlič.

Med snemanjem prispevka je novinarki Alenki Bevčič uspelo najti 30 Invaderjevih podpisov, ki so raztreseni po Ljubljani, kar jo med vsemi igralci igrice Flash invaders uvršča na 48.355. mesto.

Zgolj še jutri, v nedeljo, si je mogoče v Mednarodnem grafičnem centru v Tivoliju ogledati njegovo razstavo. Če ste se navdušili nad Invaderjevimi mozaiki, lahko igrico začnete kar tam.

V Tivoliju na ogled grafike francoskega Invaderja