Andre Braugher (1962–2023). Foto: AP
Andre Braugher (1962–2023). Foto: AP

Andre Braugher, ki je bil v hipu prepoznaven po svojem globokem glasu, je zaslovel s kriminalno serijo Homicide: Life on the Street, ki jo je NBC predvajal med letoma 1992 in 1998. Za svojo upodobitev vztrajnega, a trmastega policijskega načelnika Franka Pembletona je leta 1998 osvojil tudi nagrado emmy.

A v resnici si ga bo največ ljudi najbolj zapomnilo po drugi vlogi policijskega načelnika, lakoničnega Raymonda Holta v humoristični nanizanki Brooklyn Nine-Nine; ob Andyju Sambergu je nastopil v vseh osmih sezonah. Dobil je dve nagradi po izboru kritikov (critics choice awards) za najboljšo stransko vlogo v komični seriji in štiri nominacije za emmyja v isti kategoriji.

Drugič je emmyja osvojil leta 2006, za miniserijo Thief, v kateri je igral organizatorja tveganega ropa.

V svoji tridesetletni karieri je bil za emmyja v skupnem seštevku nominiran enajstkrat, vedno znova pa je upodabljal like, povezane s kariero v vojski ali policiji – tudi na primer v serijah Hack, Last Resort in The Andromeda Strain. Leta 2020 je v intervjuju za revijo Variety spregovoril o tem, kako kompleksno je upodabljati lik policista v popkulturi. "Po desetletjih igranja teh vlog ugotavljam, da sem bil tako zatopljen v pripovedovanje zgodb, da sem tudi sam nasedel mitologiji," je priznal. "To, da policisti v imenu "branjenja zakona" kršijo pravila, je res nevarno področje. To opravičuje in odpira vrata za kršenje zakona vsepovprek. To bomo nekako morali kolektivno načeti – vse policijske serije."

Lik policijskega načelnika na Brooklyn Nine-Nine je bil odkrito gejevski moški, ki pa ga Braugher ni upodabljal v skladu s klasičnimi TV-stereotipi. Foto: IMDb
Lik policijskega načelnika na Brooklyn Nine-Nine je bil odkrito gejevski moški, ki pa ga Braugher ni upodabljal v skladu s klasičnimi TV-stereotipi. Foto: IMDb
Drugič je emmyja osvojil leta 2006, za miniserijo Thief. Foto: AP
Drugič je emmyja osvojil leta 2006, za miniserijo Thief. Foto: AP

V Chicagu rojeni Braugher je igro študiral na ugledni šoli Julliard. Njegova prva vloga je bila v vojnem filmu Bitka za slavo (Glory, 1989), kjer je igral vojaka v enem prvih regimentov temnopoltih vojakov v državljanski vojni. Film je dobil tri oskarje (enega od njih je za stransko vlogo dobil Denzel Washington).

V letih, ki so sledila, je Braugher nastopil v več TV-filmih in serijah, veliki preboj pa je bila torej nadaljevanka Homicide: Life on the Street.

V zadnjem času smo ga videli tudi v drami Ona ve (She Said), drami o redakciji New York Timesa, ki je prva razkrila obtožbe proti Harveyju Weinsteinu; Braugher je igral izvršnega urednika časopisa. Nastopil je tudi v sklepni sezoni nadaljevanke The Good Fight, ob Christine Baranski in Audri McDonald.

Njegov naslednji projekt bi morala biti Netflixova serija The Residence, ki bo razreševala umor, ki se je zgodil med državniško večerjo v Beli hiši.

"Tiha voda"
Od Braugherja se na družbenih omrežjih poslavljajo številni kolegi in prijatelji. Terry Crews, soigralec iz Brooklyn Nine-Nine, je zapisal: "V čast mi je, da sem te poznal, se smejal s tabo, delal s tabo in osem sijajnih let gledal tvoj nenadomestljivi talent. To boli. Prekmalu si nas zapustil. Toliko si me naučil. Večno bom hvaležen za to, da sem te poznal. Hvala za tvojo modrost, tvoje nasvete, tvojo dobroto in tvoje prijateljstvo."

Tudi Chelsea Peretti je objavila svoje spomine s snemanja: "Pogrešala bom tvoje blagozvočne tone. Kakšno srečo sem imela, da sem lahko šla na tako potovanje s teboj. Na sedežu v prvi vrsti. Bil si tako duhovit in poosebljenje tihe vode, ki globoko dere." Marc Evan Jackson, ki je v seriji igral Holtovega moža, je objavil njuno skupno fotografijo s pripisom: "O, kapitan, moj kapitan."