Umrl je v četrtek, 29. aprila, so danes sporočili s Hrvaškega avdiovizualnega centra (HAVC).

Bogdan Žižić (1934-2021). Na sliki desno. Foto: Motovun Film Festival
Bogdan Žižić (1934-2021). Na sliki desno. Foto: Motovun Film Festival

Žižić se je rodil leta 1934 v Solinu nedaleč od Splita, kjer je obiskoval gimnazijo. V Zagrebu je študiral pravo. Med letoma 1960 in 1964 je bil dramaturg pri Zagreb filmu ter med letoma 1984 in 1990 njegov direktor.

Znan je po dokumentarcih, med katerimi je prvega o katastrofalni poplavi v Zagreb posnel leta 1964. Sledilo je več deset kratkih dokumentarnih filmov, pogosto o likovni umetnosti. Zadnji dokumentarni film, Jasenovački memento, je posnel pred petimi leti.

Zlati areni na filmskem festivalu v Pulju
Za celovečerna filma Hiša (Kuća) in Ne nagibaj se ven (Ne naginji se van) je v letih 1975 in 1977 dobil zlati areni na filmskem festivalu v Pulju. V 70. letih preteklega stoletja je veljal za vodilnega predstavnika družbenokritičnega filma v takratni Jugoslaviji. V tem slogu je leta 1984 posnel celovečerec Rani snijeg u Münchenu, ki je po mnenju številnih njegov najboljši film.

Nagradili so ga na festivalih po vsem svetu, Prejel je vrsto nagrad na festivalih v Oberhausnu, Beogradu, Krakovu, New Yorku, Barceloni, Sofiji in drugje. Bil je tudi član žirij številnih mednarodnih filmskih festivalov, med drugim v Lillu, Tampereju, Atlanti, Bilbau in Avelinu.

Na Hrvaškem je prejel nagrado Vladimirja Nazorja za življenjsko delo. Leta 2017 je prejel tudi nagrado, poimenovano petdeset let, na filmskem festivalu v Motovunu.