Lev Rubinštejn (1947–2024). Foto: Natalia Senatorova / Wikipedia CC BY-SA 4.0
Lev Rubinštejn (1947–2024). Foto: Natalia Senatorova / Wikipedia CC BY-SA 4.0

Rubinštejn velja za enega od ustanoviteljev ruskega konceptualističnega gibanja, literarne "avantgarde", ki se je norčevala iz uradne doktrine socialističnega realizma v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja. Bil je ključna osebnost sovjetske underground literarne scene, ki je bila kritična do ruskega predsednika Vladimirja Putina.

"Moj oče, Lev Rubinštejn, je danes umrl," je na blogu zapisala njegova hči Maria. Prometna nesreča se je zgodila v ponedeljek. Preiskava dogodka še poteka, je pa moskovska uprava za promet sporočila, da voznik vožnje ni upočasnil. Po prvih informacijah gre za voznika, ki je v 12 mesecih storil že 19 prometnih prekrškov.

Pesmi z listkov
Lev Rubinštejn je znan po lastni zvrsti poezije, ki jo je ustvaril z združenjem poezije in gledališča, s pisanjem stavkov na kartice in branjem "pesmi z listkov" na odru. V svojih predstavah, ki jih je navdihnila njegova služba knjižničarja in sovjetska birokracija, je združeval absurdno komedijo in improvizacijo.

Zaslovel je po razpadu Sovjetske zveze in njegova dela so začela izhajati pri glavnih založniških podjetjih. Rubinštejn ni skrival kritike do Putina, redno je protestiral proti represiji Kremlja in kršitvam človekovih pravic.

Glasen nasprotnik vojne v Ukrajini
Po napadu Rusije na Ukrajino je bil Rubinštejn med podpisniki javnega pisma, v katerem so obsodili "kriminalno vojno" in "laži" Kremlja.

Kot so sporočili iz organizacije za človekove pravice Memorial, pesnik sicer ni bil tarča preganjanj kritikov vojne v Ukrajini niti v času, ko je kremeljska represija dosegla vrhunec. "Vendar njegova tragična smrt januarja 2024, na predvečer druge obletnice začetka te katastrofe, vsebuje nekaj grenke simbolike," so zapisali v organizaciji. "Naš obup in upanje, nemoč in strah preteklih dni, koma in nemost Leva Rubinštejna – to smo mi danes."