Nominiranci za Veronikino nagrado so Alja Adam za pesniško zbirko Privlačnosti, Esad Babačić za pesniško zbirko Včasih, Tina Kozin za pesniško zbirko Nebo pod vodo, Ana Pepelnik za pesniško zbirko Treš in Muanis Sinanović za pesniško zbirko Krhke karavane.

Foto: SOJ RTV SLO
Foto: SOJ RTV SLO

Prejemnik Veronikine nagrade, ki jo podeljuje Mestna občina Celje, bo razglašen na podelitvi, ki bo 31. avgusta na celjskem Starem gradu, so sporočili iz Hiše kulture Celje. Podelili bodo tudi nagradi zlatnik poezije in mala Veronika za dijake.

"Alja Adam v njeni četrti pesniški zbirki Privlačnosti največ privlači s svojo erotiko, ki jo preiskuje na najrazličnejše načine, obenem pa v gosti mreži večplastnosti in različnih tematskih poudarkih odkriva svojo bogato intimnost," je zapisala strokovna žirija, ki jo sestavljajo Bina Štampe Žmavc, Lara Paukovič in Alen Širca.

V dobi pogosto plehkih instantnih verzov, ki vznikajo na družbenih omrežjih, je po besedah žirije Babačić s pesniško zbirko Včasih svetal zgled, kako pisati kratko in jedrnato poezijo, ki ni pomensko prazna, temveč kljub nekajvrstičnosti napaja, boža, nasmeji, zaskeli, osmišlja človeško izkušnjo.

Nebo pod vodo Tine Kozin že z naslovom "evocira neulovljivo odsevnost, zrcaljenje in tisti nedoločljivi stik med realnim in iluzijo. Skratka nekaj, kar se povsem prilega osnovnemu motivu zbirke: minevanju in izmakljivosti časa in spomina. Hkrati pa prav v tej izmakljivosti še kako ostaja sredi življenja," piše v obrazložitvi.

Poezija Ane Pepelnik v zbirki Treš je močna na oblikovni, zvočni in tematski ravni, predvsem pa brezkompromisno iskrena. Pesnica se ne cenzurira, meni žirija, temveč gre do konca in naprej; ustvarja poezijo trenutka, ki udari in zareže tudi tja, kjer nas najbolj boli.

Muanis Sinanović pa v svoji novi pesniški knjigi Krhke karavane beroče z izvirno govorico poganja na brezpotno pot, na kateri ti lahko izkusijo epifanijo drugosti, in sicer tako na ravni fizičnega in družbenega kot na ravni transcendentnega, še piše v utemeljitvi nagrade.

Naročili so tudi pet glasbenih kompozicij, ki se navdihujejo v poeziji preteklih prejemnikov Veronikine nagrade. Prireditev bo odprl samospev Kraj skladatelja Leona Firšta na besedilo pesmi Milana Jesiha, ki je letošnji prejemnik zlatnika poezije 2021, in tudi prejemnik Veronikine nagrade leta 2001.