Partnerji natečaja so družba Eles, Živalski vrt Ljubljana in Center za kreativnost/MAO. Na fotografiji projekcija zmagovalnega projekta Zemlja ni bila vedno imenovana Zemlja. Foto: Center za kreativnost/MAO
Partnerji natečaja so družba Eles, Živalski vrt Ljubljana in Center za kreativnost/MAO. Na fotografiji projekcija zmagovalnega projekta Zemlja ni bila vedno imenovana Zemlja. Foto: Center za kreativnost/MAO

Znani so končni rezultati javnega natečaja ELES 3000: Ustvarjalni projekt v javnem prostoru, ki ga je družba Eles zasnovala v sodelovanju z Živalskim vrtom Ljubljana in Centrom za kreativnost/MAO. Zmagovalna ekipa v sestavi Luka Murovec, Martina Modic in Brad Downey je komisijo navdušila s projektom Zemlja ni bila vedno imenovana Zemlja in prejela prvo nagrado 10.000 evrov in produkcijska sredstva v vrednosti 30.000 evrov. Projekt bo predvidoma izveden do sredine junija in bo na lokaciji Živalskega vrta Ljubljana razstavljen do konca leta 2024, sporočajo organizatorji natečaja.

"Zemlja se ni vedno imenovala Zemlja je umetniško delo iz naravnih materialov, ki simbolno opozarja na pomen ohranitve našega okolja," so v izjavi za javnost zapisali člani zmagovalne ekipe. "Instalacija opozarja obiskovalce, da je biotska raznolikost v veliki meri odvisna od zdrave prsti, ki jo številni jemljemo kot samoumevno. To umetniško delo bo postalo edinstven habitat za različne oblike življenja, ki ga bodo naravno poselile in ga sprejele kot svoj dom. Prisotnost skulpture v živalskem vrtu ustvarja trajno učno zapuščino, ki bo navdihovala generacije obiskovalcev, da bodo cenile lepoto in kompleksnost naravnega sveta ter se zavzemale za njegovo zaščito v prihodnosti."

Foto: Center za kreativnost/MAO
Foto: Center za kreativnost/MAO

Tri krogle kot trije značilni sloji prsti
Obiskovalci bodo ob instalaciji izvedeli več o pomenu treh najznačilnejših slojev prsti in o pomembnosti za biotsko raznovrstnost. Ti sloji tal so v preteklosti omogočali raznovrstne ekosisteme, saj zagotavljajo različna okolja in vire za rastline in mikrobne skupnosti. V prihodnosti je ohranjanje teh plasti tal ključno za podporo biotski raznovrstnosti, saj vplivajo na rast rastlin in kroženje hranil, kar je bistveno za zdrav in odporen ekosistem.

"Instalacija se bo sčasoma preoblikovala. Najprej se bodo v umetniško delo naravno naselile različne oblike življenja, ki bodo v njem našle svoj dom. Tako kot so vsa živa bitja v živalskem vrtu, bo tudi instalacija zavzela svoje mesto med njimi," sporoča umetniška skupina. "Projekt z naslovom, konceptom in izvedbo ustvari harmonijo čudenja in izpraševanja, ki nas sočasno razpne med dve perspektivi – kot ustvarjalce, osvajalce v vesolju in kot prebivalce te nenavadne rotirajoče sfere, kjer se počutimo tako veliki kot tudi nepomembni," je zapisala članica žirije Barbara Mihelič, direktorica Živalskega vrta Ljubljana.

Uspešen rezultat poziva javno-zasebnega sodelovanja
Na javni poziv ELES 3000 je prispelo 21 prijav z raznolikimi koncepti projektnih skupin, v katerih je sodelovalno več kot 106 ustvarjalcev – oblikovalcev, arhitektov, umetnikov, znanstvenikov in strokovnjakov različnih področij. Po več zasedanjih je strokovna komisija, ki so jo sestavljali Barbara Mihelič, Uroš Salobir (direktor področja za strateške inovacije družbe ELES), Maja Vardjan (direktorica Muzeja za arhitekturo in oblikovanje), Vladimir Vidmar (vodja in kustos Male galerije Banke Slovenije) in Rok Žnidaršič (docent na fakulteti za arhitekturo in podžupan MOL), podelila tri nagrade in dve častni omembi.

Drugo nagrado je prejel projekt Odmrli les za živ gozd, ki je delo projektne skupine, ki so jo sestavljali Dušan Jurc, Bojan Jurc in Javni zavod Mala ulica, tretjo nagrado pa je prejel projekt Exploratorium skupine v zasedbi Mihe Godca, Robertine Šebjanič, Martina Mušič, Alenke Malej in UR institute.

Komisija je izpostavila tudi dva projekta, ki sta prejela častno pohvalo strokovne komisije, to sta BIOpeka, delo prijavitelja Leppa in projektne skupine, ki so jo sestavljali Zala Košnik, Laura Klenovšek, Lea Lipovšek, Lara Gligič, Gaja Golja in Marko Ilić, ter Prisluhnimo, delo prijavitelja društva Četrtek in projektne skupine, ki so jo sestavljali Luka Bernik, Jure Kralj, Maša Kralj, Domen Klinc, Črt Štrubelj, Domen Svetin, Nej Bizjak, Blaž Bohinc in Maja Budna.