Podoba iz filma Sub Persona. Foto: P L A T E AU R E S I D U E
Podoba iz filma Sub Persona. Foto: P L A T E AU R E S I D U E

Za njuno delo je značilno umetniško raziskovanje pokrajinske ekologije in odnosa med človekom in naravnim okoljem.

Osrednje gonilo tandema je iskanje novih načinov ozaveščanja javnosti o okoljskih problemih, so zapisali pri Simulakru. V svojih preteklih delih sta avtorja obravnavala pojav izginjanja triglavskega ledenika in ledu iz podzemnih jam, z zadnjim podvigom Sub persona pa se osredotočata na gozd, so dodali.

Tema gozda jima je blizu čustveno in nazorsko
Celarc razlaga, da predstavlja gozd logično nadaljevanje njunih dosedanjih raziskav na temo odnosa človeka in okolja, saj je prav ta izjemno pomemben naravni ekosistem. Poudaril je še, "da jima je tema gozda blizu tako čustveno kot nazorsko, zato tudi živita v njegovi neposredni bližini".

Ob vstopu v Galerijo, so zapisali ob razstavi, pogled vodi naravnost proti sredini prostora, kjer lebdi črn geometrični objekt. Na sprednjo ploskev lebdečega kubusa je projiciran 20 minut trajajoč film z naslovom Sub Persona. Gre za ambientalno instalacijo, katere namen je, da potencira gledalčevo izkušnjo. Umetnica Eva Pavlič Seifert pojasnjuje, da prav z ureditvijo intimnega prostora vzpostavita estetsko atmosfero, ki gledalca posrka vase na način stimulacije različnih čutov.

Instalacija kot integralni del projekcije
"Dvojec namreč instalacije ne razume zgolj kot podporni element, temveč ravno obratno, kot integralni del projekcije,"
umetnika pa se zavedata, "da je gledalec čuteče bitje, odzivno na različne dražljaje oziroma stimule", so še zapisali ob razstavi Sub persona.

Plateauresidue, kar v prevodu pomeni Ostanek planote, je namišljena identiteta omenjenega dvojca. V delih se ukvarjata s pokrajinsko ekologijo in novimi mediji ter iščeta nove načine ozaveščanja javnosti. Pri svojem umetniškem delovanju se osredotočata na videoinstalacije. Živita in delujeta v Novem Kotu, v zaledju gozdov Goteniške gore in Snežnika.

Njuna razstava bo na ogled do 11. julija.