Damien Hirst. Foto: EPA
Damien Hirst. Foto: EPA

V zgodnjih dneh pandemije, potem ko je bila odpovedana retrospektiva stvaritev 56-letnega Damiena Hirsta v Pekingu, je ta domnevno ustavil produkcijo novih del in se lotil zmanjšanja števila zaposlenih v svojem podjetju Science UK za več kot tretjino, navaja portal Artnet.

Večina odpovedi delovnih razmerij je sledila po obveznem dvomesečnem posvetovalnem obdobju pod streho njegovega podjetja Science UK v Dudbridgeu, predmestju angleškega mesta Gloucestershire. Največ odpuščenih je bilo iz ekipe, ki je skrbela za vse, kar je povezano s 3D-tehnologijo, in slikarjev, odslovljenega pa je bilo tudi kar nekaj administrativnega in čistilnega osebja, je poročal The Art Newspaper.

Povečanje kredita in posluževanje sheme za odpuščanje
V uradnih dokumentih, ki jih je pridobil Artnet, je Hirst zapisal, da ko je Velika Britanija marca 2020 uvedla prvo popolno zaprtje javnega življenja, je bil njihov "prvotni poudarek na zaščiti denarja in upravljanju odlivov denarja". Medtem ko je družbi uspelo z banko do junija letos urediti povečanje kredita, se je poslužila tudi vladne sheme odpuščanja zaposlenih, ki je prinesla podporo v višino 80 odstotkov plače.

Sorodna novica Britanci kulturi priskočili na pomoč z milijardo in pol funtov

Vendar se je veljavnost sheme iztekla oktobra lani, torej v istem mesecu, ko je vlada podjetju Science UK zaradi prekinitve poslovanja odobrila triletno posojilo v višini 15 milijonov funtov (17,7 milijona evrov). Hirst je v svoji direktorski izjavi navedel, da predvidevajo, da bo pandemija vplivala na prihodke podjetja "vsaj do junija 2022". Toda Art Newspaper je poročal, da so nekdanji uslužbenci zaznali, da se na spletnih portalih za zaposlovanje že oglašujejo delovna mesta, podobna nekdanjim njihovim.

Vprašljiva "odstranitev korporativnih elementov poslovanja"
Vendar to ni prvikrat, da je Hirst število zaposlenih v svoji ekipi močno oklestil. Leta 2018 je bil deležen kritik zaradi odpustitve 50 uslužbencev iz svojega produkcijskega podjetja, da bi na ta način "odstranil korporativne elemente poslovanja".

Učinkoviti odvetniki in zamenljivo osebje
Eden od nekdanjih uslužbencev je na enem izmed spletnih portalov za zaposlovanje komentiral vzorec odpuščanja in vnovičnega zaposlovanja v Hirstovem podjetju. Zapisal je, da je v treh letih njegovega dela pri Science UK, dokler ni bil odpuščen oktobra lani, prišlo do več krogov odpuščanj z delovnih mest, ki so bila pogosto nato znova hitro zapolnjena. "Podjetje učinkovito vodijo odvetniki, osebje pa se obravnava, kakor da je za enkratno uporabo," je zapisal nekdanji Hirstov zaposleni.