Grafika Štefana Galiča, ki jo hranijo v Galeriji-Muzeju Lendava v okviru zbirke Spominska soba Štefana Galiča. Foto: Galerija-Muzej Lendava
Grafika Štefana Galiča, ki jo hranijo v Galeriji-Muzeju Lendava v okviru zbirke Spominska soba Štefana Galiča. Foto: Galerija-Muzej Lendava

Razstava slovenskega grafika z naslovom Natura Viva bo na ogled od srede v dunajski galeriji bahoe art house.

Leto sosedskega dialoga
To je peta razstava v nizu razstav šestih umetnikov na Dunaju, ki predstavlja enega osrednjih projektov v okviru leta sosedskega dialoga Slovenija-Avstrija v sodelovanju z uveljavljenimi dunajskimi institucijami.

Veleposlaništvo Republike Slovenije projekt vodi v sodelovanju z eno najuglednejših dunajskih kulturnih institucij Alte Schmiede in galerijo bahoe art house ter je kljub omejenemu delovanju zaradi epidemije od septembra 2020 do letos uspelo izpeljati vseh pet predvidenih razstav.

Štefan Galič (1944‒1997). Foto: Galerija-Muzej Lendava
Štefan Galič (1944‒1997). Foto: Galerija-Muzej Lendava

Umetnost kot pomembno orodje diplomacije
Slovenska umetnost se je tako spet izkazala kot pomembno in učinkovito orodje diplomacije pri promociji države v tujini, so v sporočilu za javnost zapisali pri slovenskem veleposlaništvu na Dunaju.

Razstavo spremlja večjezični reprezentativni katalog z uvodnim esejem urednice kulturne redakcije dnevnika Der Standart Amire Ben Saoud. Dvojezično okolje in Galičevo družinsko ozadje se zrcalita tudi v besedilu, ki je poleg v slovenskem, nemškem in angleškem zapisano tudi v madžarskem jeziku. Občina Lendava, kjer je umetnik živel in ustvarjal, pa se bo ob odprtju razstave predstavila s turistično in kulinarično ponudbo ter s tem nadaljevala promocijo slovenskih regij, iz katerih umetniki prihajajo, navajajo pri veleposlaništvu.

Štefan Galič je študij likovne umetnosti začel na pedagoški fakulteti v Mariboru, diplomiral pa je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je bil eden od študentov Rika Debenjaka in Marjana Pogačnika. Od leta 1970 je imel več kot 70 samostojnih in 230 skupinskih razstav v Sloveniji in tujini. Njegovi edinstveni lesorezi so mu prinesli splošno prepoznavnost in številne nagrade.

Dogodek sovpada s sproščanjem koronavirusnih ukrepov v Avstriji. Razstavo bosta odprla veleposlanica Ksenija Škrilec in generalni sekretar Alte Schmiede Walter Famler.

Grafike in slike pa bodo na ogled skozi razstavno okno galerije bahoe art house v prvem dunajskem okrožju do 9. septembra.