Na Dunaju so kot uvod v serijo šestih razstav slovenskih umetnic in umetnikov pod okriljem Leta sosedskega dialoga Slovenija-Avstrija 2019–2020 odprli razstavi Juraka in Potočnika.

Razstava Roberta Juraka je naslovljena Kovina / Les / Kamen / Barva. Foto: Alte Schmiede
Razstava Roberta Juraka je naslovljena Kovina / Les / Kamen / Barva. Foto: Alte Schmiede

Oblikovalec kovin in umetnik po duši
Leta 1967 rojeni Robert Jurak svoja dela predstavlja na razstavi z naslovom Kovina / Les / Kamen / Barva v prostorih ugledne institucije Alte Schmiede. Društvo je leta 1975 ustanovilo mesto Dunaj za promocije sodobne književnosti, glasbe in umetnosti. Osrednji del razstavnih in prireditvenih prostorov je stara kovačnica, ki je reprodukcija delavnice znanega dunajskega kovača Otta Schmirlerja.

Jurak se na svoji spletni strani predstavlja kot "oblikovalec kovin in umetnik po duši". Živi in dela kot ključavničar, kipar in slikar v rodnih Logarovcih, v umetniških vodah pa deluje od leta 1995. Najbolj znani so njegovi kipi iz lesa in kovine, med njimi Panonske ribe. Predstavljal se je na razstavah in projektih landarta v Sloveniji, Srbiji, Avstriji ter na Hrvaškem in Madžarskem.

Avstrijski avtor, novinar in založnik ter generalni sekretar Alte Schmiede Walter Famler je v uvodnem eseju o Juraku med drugim zapisal, da njegovi objekti in slike prikazujejo iz panonskega praterena zrasle "družbene anomalije, ki zazvenijo v žalostno-grenkih tonih deziluzije in poraza".

Razstava Roberta Juraka in Uroša Potočnika na Dunaju

Prehajanje meje med slikarstvom in fotografijo
Leta 1974 v Slovenj Gradcu rojeni Uroš Potočnik se z razstavo z naslovom Protected Slovenian Food / Disfokus / Repeat, Small Difference predstavlja v galeriji BahoeARThouse, ki spada pod okrilje založbe Bahoebooks.

Uroš Potočnik razstavlja v dunajski galeriji BahoeARThouse. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona
Uroš Potočnik razstavlja v dunajski galeriji BahoeARThouse. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona

Je akademski slikar, sicer pa likovni pedagog na OŠ Nazarje ter docent na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani (ALUO). V Rogaški Slatini je končal srednjo poklicno šolo za steklarskega tehnika, nato je študiral likovno pedagogiko v Mariboru in slikarstvo na akademiji v Ljubljani. Živi v Belih Vodah nad Šoštanjem.

Avstrijski kulturni novinar, kurator in fotograf Emil Gruber je v katalogu zapisal: "Potočnikov umetniški razpon zaobjema tako fotorealizem kot abstrakcijo. Prehajanje meja med slikarstvom in fotografijo je del njegovega repertoarja."

Še četverica razstav do sredine leta 2021
Slovensko veleposlaništvo je projekt pripravilo v sodelovanju z omenjenima Alte Schmiede in BahoeARThouse, obe trenutni razstavi je v sredo odprla veleposlanica Republike Slovenije na Dunaju Ksenija Škrilec. Do sredine prihodnjega leta bodo v galeriji BahoeARThouse razstavljali še Cvetka Hojnik, Arven Šakti Kralj Szomi, Štefan Galič in Franc Mesarič.