Foto: Galerija Kresija
Foto: Galerija Kresija

Postavitev je naslovljena Kamorkoli greš, se vrneš na začetek.

Likovna dela Tanje Špenko zaznamujejo trije življenjski cikli, ki se v razstavljenih delih srečujejo na skupni prelomnici sonaravne eksistence človekovih osebnih energij ter nravnosti. V njih se umetnica spogleduje z večno obnovo, z ritmom ponavljajočih se elementarnih sil, ki jih lahko zaznavamo skozi abstraktne odtise življenj in predmetov, skozi odtise ohranjenih pričevalcev življenja, je ob razstavi zapisala Ines Vodopivec.

Kontemplativno dojemanje naravnega bivanja
Obravnavana tema je po njenih besedah v sodobnem konceptualnem smislu prežeta z oziranjem človeka nazaj k iskanju lastnih naravnih izhodišč, sloni pa na starodavni motiviki, značilni za globoko kontemplativno dojemanje naravnega bivanja ouroboros. Ouroboros simbolizira čas in večnost, kamor koli greš, se vrneš na začetek, začetek je konec in konec je začetek vsega, saj je ponavljajoče se sončno leto ogrodje božanske sile zemlje.

V umetničinih delih se izbrana barvita gestualnost zliva s samostojno formo kompozicij, ki nastajajo na belih likovnih površinah. Zanjo značilno belo ozadje deluje kot prazen prostor, v katerega je vpeto večplastno nizanje likov. Povednost odtisov zbranih pričevalcev življenja poudarjajo in usmerjajo geometrijski liki, ki sestavljajo tudi ogrodje kompozicijskega dogajanja.

Rumena optimistično ozadje cikličnega upanja
Geometrijska telesa, ki jih Tanja Špenko uporablja, so dopolnjena z odtenki primarnih barv. Predvsem stopa v ospredje moč rdeče energije, rumena pa je optimistično ozadje cikličnega upanja. Akcenti modre umirjeno povezujejo dinamični tok in nudijo kompozicijam stabilen red. Barvne ploskve so zaznamovane s potezami življenja, ki so tu in tam presekane z notranjo silo. Barvne meje so očitno in jasno določene, iz razstavljenih del pa odseva preigravanje z iluzijo tridimenzionalne forme, je še zapisala Ines Vodopivec.

Tanja Špenko (1956) deluje kot slikarka, grafičarka, ilustratorka ter likovna pedagoginja na Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji Ljubljana. Diplomirala je na slikarskem oddelku Akademije za likovno umetnost Univerze v Ljubljani. Njena likovna dela so vključena v zbirke Moderne galerije Ljubljana, Mednarodnega grafičnega likovnega centra v Ljubljani, Umetnostne galerije Maribor, Obalnih galerij Piran, Galerije Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki in drugih ustanov.

Razstava v Galeriji Kresija bo na ogled do 20. maja.