Kunigunda je devetdnevni mednarodni kulturni festival z več kot dvajsetletno tradicijo. Foto: Kunigunda
Kunigunda je devetdnevni mednarodni kulturni festival z več kot dvajsetletno tradicijo. Foto: Kunigunda

Že dvaindvajsetič zapored bo knapovsko mesto naselil festival, ki "nastavlja ogledala, vznemirja, zabava, zadovolji, izobražuje in kdaj celo šokira", so zapisali organizatorji.

Ime Kunigunda izvira iz lokalne legende, so zapisali na festivalski spletni strani. Na Velenjskem gradu naj bi "živela prelepa mladenka z imenom Kunigunda, grajska služabnica, ki so jo obtožili čarovništva ter jo za kazen vrgli v vodnjak na gradu". Vse od takrat naj bi strašila po grajskih sobanah. S festivalom se poklanjajo dekletu, ki je kot mlada kultura večkrat po krivem obtožena. Tudi alternativna kultura išče svoj prostor pod soncem, tako kot ga je iskala Kunigunda, so še zapisali o navdihu za ime.

Razstava Ambient Plague
Za začetek bodo v klubu eMCe plac odprli razstavo Blaža Miklavčiča z naslovom Ambient Plague, v Hudi luknji pa bo nastopila zasedba Noctiferia.

Blaž Miklavčič je absolvent magistrskega študija na oddelku za kiparstvo Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. V svoji umetniški praksi se ukvarja predvsem z analizo in produkcijo na področjih digitalnih estetik, piše na spletni strani festivala.

Prizorišče Huda lukna. Foto: Kunigunda
Prizorišče Huda lukna. Foto: Kunigunda

Butičen akustični koncert
Noctiferia, vodilna metalska zasedba na Slovenskem, je na povabilo Jureta Longyke v oddajo Izštekani zagrizla v izziv ter izbrane pesmi zadnjih treh albumov preoblekla v gypsy, swing, etno in balkan. V sklopu festivala Kunigunda jih bo mogoče slišati v Hudi luknji, butičen akustični koncert pa bodo izvedli z razširjeno postavo. Skupini se bodo pridružili še pihalci, trobilci, godalci, tolkalci in pevka.

Med dogodki letošnjega festivala organizator, Mladinski center Velenje, med drugim poudarja še Akt na Titovem trgu – prosto risanje živih modelov z ogljem ali svinčnikom, Tito skate sessionu #4, tokrat skupaj z ekipo Urban roof, vodilnimi akterji na področju urbanih športov na slovenskih tleh, kar bo potekalo na Titovem trgu, nastop hrvaškega sestava Svemirko in nastop Šodr teatra s predstavo Živalska farma po romanu Georgea Orwella.

Festival bo razpenjal jadra mladosti do 31. avgusta.