Razstava Narejeno v gozdu bo na ogled do 3. novembra. Foto: Maruša Lapuh
Razstava Narejeno v gozdu bo na ogled do 3. novembra. Foto: Maruša Lapuh

Razstavo makedonske, v Ljubljani delujoče akademske grafičarke odpirajo nocoj v lapidariju Galerije Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki. Predstavila bo niz monotipij in instalacij, pri katerih je za matrico uporabila lubje drevja, ki ga je napadel lubadar.

Zgodba o lubadarjih zajema kompleksno situacijo, v kateri živimo, saj človeški um na vrhu hierarhične lestvice vsak dan razvija nove znanstvene dosežke in presežke, vendar z vso tehnologijo, ki jo premoremo, delovanja lubadarja še vedno ne znamo zajeziti.

.

Kustosinja razstave Kristina T. Simončič je zapisala, da so sledi lubadarjev sledi uničenja dreves in hkrati rojstva življenja druge vrste, ki jo ljudje zaradi majhnosti preprosto spregledajo.

Posledice neracionalnega poseganja v naravo
Avtoričino zanimanje za "grafične" sledi življenjskega cikla lubadarjev ali zalubnikov pa izhaja iz raziskovanja razlogov za okrepljeno število teh žuželk "kot posledico človekovega neracionalnega poseganja v naravo, nestrukturiranega pogozdovanja monokultur na nižjih nadmorskih višinah in podnebnih sprememb".

Odtise na papirnih trakovih je s prepletanjem in lepljenjem združila v večje grafične instalacije, ki jih je združila v celovito postavitev.

Zrcalna slika civilizacije in sveta
Razstava Narejeno v gozdu prinaša tudi zrcalno sliko civilizacije in sveta, reflektiranega skozi dela Svetlane Jakimovske Rodić. "Zgodba o lubadarjih pa zajema kompleksno situacijo, v kateri živimo, saj človeški um na vrhu hierarhične lestvice vsak dan razvija nove znanstvene dosežke in presežke, vendar z vso tehnologijo, ki jo premoremo, delovanja lubadarja še vedno ne znamo zajeziti," je dodala kustosinja.

Sporočilo razstave odzvanja kot opozorilo na možnost uničenja gozdov na svetovni ravni in z njim človeštva ter vabi k premisleku o posledicah človeških dejanj za prihodnost planeta, je še zapisala Kristina T. Simončič.

Svetlana Jakimovska Rodić se je leta 1965 rodila v Kumanovem v Makedoniji. V Skopju je leta 1990 diplomirala na tamkajšnji Filozofski fakulteti, podiplomski študij grafike pa nadaljevala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Od leta 1992 je članica Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov, leta 1994 pa je dobila status svobodne umetnice. Svoja dela je predstavila na številnih samostojnih in skupinskih razstavah. Živi in ustvarja v Ljubljani.