Metalca rož je Banksy naslikal v Jeruzalemu. Foto: EPA
Metalca rož je Banksy naslikal v Jeruzalemu. Foto: EPA

Banksy je seveda psevdonim uličnega umetnika, o katerem vemo samo, da prihaja iz Bristola – svoje ime in identiteto pa mu pred javnostjo uspeva skrivati.

Ravno to se je v tožbi izkazalo za tisto, kar je odločilo v korist podjetja. Urad EU-ja za intelektualno lastnino je odločitev utemeljil s pojasnilom, da umetnika ni bilo mogoče prepoznati kot nespornega lastnika dela, ker njegova identiteta ostaja skrita.

Sorodna novica Žalujoče dekle, ukradeno izpred Bataclana, znova v lasti Francozov

Po dvoletnem sporu spremenili odločitev
Pri podjetju Full Colour Black so uporabo podobe utemeljili s pojasnilom, da je umetnik javnosti neznan, piše spletni portal The Guardian. Leta 2014 so umetnikovi predstavniki Pest Control Office uspešno registrirali blagovno znamko omenjene stenske poslikave, a so pri odboru Urada Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO) ta teden po dvoletnem sporu spremenili odločitev.

"Banksy se je odločil ostati anonimen, in namesto da bi slikal na platno ali na svoji lastnini, povečini slika grafite na lastnini drugih ljudi brez njihovega dovoljenja," so dejali pri odboru.

Najmanj poetičen razlog za ustvarjanje umetnosti
Oktobra lani je umetnik v Londonu vzpostavil prodajalno spominkov Gross Domestic Product, sodni primer blagovne znamke pa je zatem završal v javnosti. Umetnik je ob odprtju, sicer po spletu delujoče trgovine, dejal, da je bila motivacija zanjo "najverjetneje najmanj poetičen razlog za ustvarjanje umetnosti" – spor o blagovni znamki.

Sorodna novica "Banksy, čakamo te" ali kako pisati umetniku brez naslova

So zdaj ogrožena vsa dela pod Banksyjevo blagovno znamko?
V odboru so bili do projekta kritični in so presodili, da je umetnik po spletu prodajal "neuporabno in žaljivo blago", kot so disko krogle iz rabljenih policijskih čelad. Odbor treh sodnikov je odločil, da umetnikov namen "ni bil uporaba znamke kot blagovne znamke za komercializacijo blaga, temveč to, da obide zakon". "Njegova dejanja so v neskladju s poštenimi praksami," so prepričani.

Aaron Mills, odvetnik za blagovne znamke pri Blaser Mills, ki je zastopal Full Colour Black, je ob tem rekel, da bi sodba lahko pomenila, da so zdaj ogrožena vsa dela pod Banksyjevo blagovno znamko.

Iz Bristola po zidovih vsega sveta
Banksyjeva pot se je začela v njegovem rodnem Bristolu. S svojim uličnim udejstvovanjem, ki je mešanica pikrega političnega komentiranja, narejenega na vizualno dopadljiv način, je hitro zaslovel na spletu, zanimiv je postajal tudi za umetniški trg.