Njeno novo delo ima dve pojavnosti – na eni strani je ambientalna videoinstalacija, na drugi pa glasbeni performans, ki ga bo umetnica danes ob 18.00 izvedla premierno.

Agnes Momirski že več let živi in deluje v Rotterdamu, trenutno pa je rezidenčna umetnica v MGLC Švicariji. Foto: MGLC
Agnes Momirski že več let živi in deluje v Rotterdamu, trenutno pa je rezidenčna umetnica v MGLC Švicariji. Foto: MGLC

Agnes Momirski svoje ustvarjanje snuje predvsem okoli preučevanja glasu in jezika z vidika posthumanizma. Z njima raziskuje različne metode starodavnih zdravilnih ritualov. Te fenomene avtorsko obdeluje v sklop multimedijskih performativnih akcij, glasbenih nastopov in videov.

Umetnica se navdihuje pri starodavnih načinih izvajanja t. i. zdravilne retorike in raziskuje psihoaktivne učinke starodavnih verbalnih in zvokovnih formul, ki so se uporabljale v zdravilnih ritualih. Najdene formule nato abstrahira in povezuje v matrico sodobnih zvokov. S svojim delom gledalca postavi v vmesni prostor med ritmom zemlje in estetiko eksperimentalne glasbe, v prostor med digitalnim in animiranim, med predmodernim in hipermodernim, beremo v spremnem besedilu. "Človeška tehno-ekologija, ki je prežeta z zvočnimi motnjami, je izgubila stik z ritmom zemlje, medtem ko so starodavni jezikovni in zvočni vzorci, ki so bili nekoč dojeti kot transformacijska sredstva, postali manjkajoča povezava med človekom in naravo. Prakse, kot so starogrška retorika, besedna magija, ritualna poezija, sodobna kognitivna znanost in razne metode za dobro počutje, uporabljajo prvinsko moč izrekov, ritmov in zvokov, zato tudi vplivajo na človekove prvinske nagone, s tem pa na telesno biologijo, možgansko kemijo ter kognitivno jasnost. Starodavno znanje o glasovnih formulah tako služi procesu vzpostavljanja novih razmerij z naravo v prihajajočem obdobju posthumanizma," je ob razstavi zapisal kustos Miha Colner.

SiXren (Verbum Medicinae) je Agnes Momirski uresničila v sodelovanju z zvočno umetnico beepblip in Brino Vidic, ki podpisuje vizualno oblikovanje in kostumografijo.

Agnes Momirski je diplomirala iz vizualne umetnosti na Akademiji Willema de Kooninga v Rotterdamu in magistrirala iz kiparstva na Kraljevi akademiji za likovno umetnost v Londonu. V ustvarjalnem delu jo zanima odnos med človeškim telesom in tehnologijo, uporablja pa najrazličnejša izrazna sredstva, kot so performans, glasba, instalacija, fotografija in film. S tesno sodelavko Georgio Kareola je soustanoviteljica platforme Specter. Živi in deluje v Rotterdamu in Ljubljani.