Janez Korošin, Šmarnice, 1974. Foto: Janez Korošin
Janez Korošin, Šmarnice, 1974. Foto: Janez Korošin

V Galeriji PhotonCentru za sodobno fotografijo, kjer je razstava na ogled, želijo s to postavitvijo ob 85-letnici Janeza Korošina predstaviti nekatere manj znane vidike njegovega opusa, ki izkazujejo vešč pristop do tehničnih, dokumentarnih ter izraznih lastnosti fotografskega medija. Pri izboru fotografij so se odločili pozornost nameniti njegovim manj znanim delom, ki prinašajo utrinke (in tudi popolnoma naključne prizore vsakdanjega) mestnega življenja, še posebej v prestolnici.

Posluh za kompozicijo v družbi svojevrstnih likovnih prijemov
Izbrane fotografije kažejo avtorjev tankočutni pristop do kompozicije in mojstrsko ustvarjanje ozračja. V dokumentiranju mestnega življenja je Korošin uporabljal svojevrstne likovne prijeme in se odločal za marsikdaj intrigantne vizualne rešitve. Predstavljene fotografije tako izkazujejo visoko dokumentarno kot tudi umetniško vrednost, so zapisali v galeriji.

Dodali so, da Korošin kot fotograf in eden pomembnejših predstavnikov Fotogrupe Ljubljana Šolt Korošin morda ni bil deležen tolikšne izpostavljenosti kot njegovi sodobniki, čeprav bi si jo za obširni fotografski opus in dovršeno obvladovanje fotografske tehnike zaslužil. Njegov pristop k fotografiji je bil že znotraj Fotogrupe samosvoj in se je od drugih ločil po povsem izvirnem umetniškem izrazu. V svojem obsežnem opusu se je posvečal raznovrstnim motivom, čeprav so v javnosti verjetno najbolj prepoznavne njegove upodobitve krajine.

Janez Korošin se je s fotografijo začel ukvarjati pri 17 letih v Fotoklubu Ravne na Koroškem pod mentorstvom Francija Kamnika. Po odsluženem vojaškem roku se je zaposlil na Inštitutu Jožefa Stefana, kjer je spoznal Marjana Smerketa (1932–2017), ki ga je vpeljal v razstavno fotografsko dejavnost. Fotografiji se je resneje posvetil sredi 60. let preteklega stoletja. Leta 1966 je postal član Fotokluba Ljubljana in Fotogrupe Šolt, ki sta se leta 1968 združila v Fotogrupo Ljubljana Šolt, kjer so delovali najvidnejši fotografi tega časa.

Razstava Mestni obredi Janeza Korošina v galeriji Photon

Naziv ekscelence mednarodnega fotografskega združenja
Pozneje je postal tudi član Društva fotografov Slovenije, leta 1996 pa ga je Fotografska zveza Slovenije počastila s priznanjem Janeza Puharja za življenjsko delo v fotografiji, prejel pa je tudi številna mednarodna priznanja. Fotozveza Jugoslavije mu je leta 1977 podelila naslov mojster fotografije, leta 2000 pa je od mednarodnega fotografskega združenja FIAP (Fédération Internationale de l'Art Photographique) dobil naziv ekscelenca FIAP. V dolgoletnem udejstvovanju v fotografiji je sodeloval na številnih samostojnih in skupinskih razstavah doma in po svetu. Ob Korošinovi 80. obletnici v letu 2015 so v Cankarjevem domu postavili pregledno razstavo njegovih fotografij.

Razstava Mestni obredi je v Galeriji PhotonCentru za sodobno fotografijo v Ljubljani na ogled do 19. marca.


V galeriji so posneli tudi pogovor in videovodenje po razstavi z avtorjem: