Reka, ki je tretje največje mesto na Hrvaškem in največje pristanišče v državi, se predstavlja s sloganom Pristanišče raznolikosti. Foto: EPA
Reka, ki je tretje največje mesto na Hrvaškem in največje pristanišče v državi, se predstavlja s sloganom Pristanišče raznolikosti. Foto: EPA

"Čeprav je v teh negotovih okoliščinah zelo težko biti entuziastičen, se nismo vdali, borili se bomo. Pripravljeni smo delati še naprej," zatrjuje direktorica. Kot eno izmed najtežjih odločitev v svoji karieri vodenja različnih kulturnih ustanov in projektov je izpostavila odpoved za 54 od 70 zaposlenih v podjetju Reka 2020.

Po slavnostnem odprtju na začetku februarja v največjem hrvaškem pristanišču je od izbruha epidemije dalje večina dejavnosti ustavljenih. S podobno usodo se spopadajo tudi v Galwayu na Irskem, prav tako letošnjem EPK-ju, je še povedala.

Sorodna novica Odprtje reškega EPK-ja s poklonom protifašizmu, delavcem in avantgardi

Predlog upravljanja projekta v kriznih razmerah
S partnerji iz mesta Reka so pripravili predlog upravljanja projekta v kriznih razmerah, ki so ga prejšnji četrtek poslali ključnim finančnim partnerjem, hrvaškemu ministrstvu za kulturo in primorsko-goranski županiji. Predlog je podlaga za nadaljevanje pogovorov o izvajanju revidiranih programov. Časovnica bo odvisna predvsem od razvoja stanja epidemije in ustreznih pogojev ter skrčenih finančnih zmožnosti.

Celotni projekt je ocenjen na 70 milijonov evrov. Ob tem je 26 milijonov evrov namenjenih operativnemu delu projekta, preostalo pa za infrastrukturne objekte, ki bodo ostali Rečanom kot zapuščina EPK-ja Reka 2020. Polovico denarja za infrastrukturne posege je zagotovila Evropska unija, polovico pa mesto Reka.

Foto: EPA
Foto: EPA

Dobra novica je, da infrastrukturni projekti niso ustavljeni, pravi Emina Višnić. Gradbeniki tako niso ustavili gradnje kulturne in umetniške soseske na območju nekdanje tovarne Rikard Benčić. Del muzeja sodobne umetnosti so že odprli, v tem starem industrijskem kompleksu gradijo tudi nov mestni muzej, ki bo v nekdanji tovarni sladkorja. Dela so nadaljevali tudi na otroški hiši, ki bo popolnoma prilagojena potrebam otrok 21. stoletja. Letošnje odprtje otroške hiše naj ne bi bilo vprašljivo.

Titova ladja Galeb odprta za obiskovalce
Kot je načrtovano, bodo prihodnje leto odprli tudi mestno knjižnico. V ladjedelnici v Kraljevici že nekaj tednov prenavljajo nekdanjo Titovo ladjo Galeb, ki bo z novimi vsebinami odprta za obiskovalce v letu 2021.

Vprašanje je, koliko časa si ljudje še želijo preživeti ob zaslonih, prej ali slej bodo začeli hoditi ven. Želimo ponuditi odgovor, kako v drugi obliki, ob vseh epidemioloških ukrepih, omogočati udeležbo v umetniških in kulturnih vsebinah, v fizičnem in resničnem prostoru.

.

Ob spoštovanju vseh epidemioloških ukrepov bi po njenih besedah lahko pripravili različne oblike izvajanja programov. V muzejih in galerijah je na varni razdalji med obiskovalci mogoče organizirati individualne ali skupinske obiske. Upoštevanje razdalje bi lahko zagotovili tudi med ogledom gledaliških predstav in koncertov, ne da bi zapolnili vse sedeže v dvorani.

"Vprašanje je, koliko časa si ljudje še želijo preživeti ob zaslonih, prej ali slej bodo začeli hoditi ven. Želimo ponuditi odgovor, kako v drugi obliki, ob vseh epidemioloških ukrepih, omogočati udeležbo v umetniških in kulturnih vsebinah, v fizičnem in resničnem prostoru," navaja.

Sorodna novica Mesti Reka in Ljubljana podpisali sporazum o kulturnem sodelovanju

Programi, ki bodo prispevali k dvigu morale po epidemiji
Osredotočeni so na potencial programov, ki bodo prispevali k družbenim povezavam in dvigu morale, ko bo epidemija nekoč minila. Kot prednostne programe obravnavajo tudi tiste, v katerih sodelujejo domači umetniki, posebej z neodvisne scene, ki je najbolj prizadeta zaradi epidemije.

Pandemija novega koronavirusa bo številne umetnike zagotovo spodbudila k delovanju, kar bi v EPK Reka 2020 lahko prineslo nove programe. V ta namen so predlagali ustanovitev manjšega denarnega sklada. Razmišljajo tudi o možnosti, da bi nekatere programe izvajali prihodnje leto, tudi po januarju, ko bo uradno konec projekta EPK Reka 2020.

Občutek evropskega državljanstva, identitete in solidarnosti
"Pričakujemo, da bo Evropska unija prepoznala ne samo smisel EPK-ja, temveč tudi splošne projekte kulturnega sodelovanja v Evropi kot bistva za izražanje evropske razsežnosti partnerstva in sodelovanja, s katero se gradi občutek evropskega državljanstva, identitete in solidarnosti, ki bodo izjemno pomembni, ko bi kriza minila,"
je še povedala.