Odprtje razstave je predvideno v juliju, na ogled pa bo do konca leta. Foto: EPA
Odprtje razstave je predvideno v juliju, na ogled pa bo do konca leta. Foto: EPA

Potem ko so v Evropskem parlamentu 17. maja potrdili odpoved razstave, so, kot smo že poročali, v četrtek z ministrstva sporočili, da je razstava potrjena. Po prejemu te informacije je Koroška galerija likovnih umetnosti od ministrstva zahtevala pisno zagotovilo, da bo razstava izpeljana pod pogoji, ki so bili potrjeni ob začetku priprav na razstavo.

Sorodna novica Razstava v Bruslju ne bo odpovedana, a bo postavljena z dvema sklopoma umetniških del

Sodelujoči umetniki ostajajo na krovu
Po prejetem potrdilu vsebinskih in finančnih pogojev se je galerija o nadaljevanju izvedbe projekta posvetovala z vključenimi ustvarjalci, ki jih je izbral kustos Marko Košan. "Nadaljevanje projekta so soglasno podprli, a le v primeru, da bo ostal takšen, kot smo ga zastavili v Koroški galeriji likovnih umetnosti. Zato posebej poudarjamo, da bo projekt s soglasjem ministrstva potekal v dogovorjenih okvirih, ki se od začetka sodelovanja niso spremenili," so sporočili iz galerije.

Tako bodo po navedbah galerije na razstavi sodobne slovenske likovne umetnosti z naslovom Živimo v vznemirljivih časih predstavljena dela 13 vabljenih umetnic in umetnikov po Košanovem izboru skupaj z deli avtorjev, ki so že v zbirki Evropskega parlamenta. Vsi bodo v skladu z ustaljeno prakso tovrstnih razstav v Bruslju objavljeni tudi v razstavnem katalogu, ki ga pripravljajo v Evropskem parlamentu.

Ta ima v svoji zbirki dela Draga Tršarja (Okameneli valovi), Jasmine Cibic (Ideologies of Display, Athene Noctua), Arjana Pregla (Narava), Andreja Jemca (Rdeča Nit), Lojzeta Logarja (Rast) in Gašperja Jemca (The Human Evolution).

Poleg teh bodo po izboru kustosa s svojimi deli na razstavi sodelovali tudi Uroš Abram, Suzana Brborović, Nina Čelhar, Tina Dobrajc, Mito Gegič, Aleksij Kobal, Herman Pivk, Ana Sluga, Miha Štrukelj, Lujo Vodopivec, Sašo Vrabič, Uroš Weinberger in Joni Zakonjšek.

Ministrstvo poudarja "Simonitijeve pogoje"
Z ministrstva za kulturo so v četrtek sporočili, da je razstava potrjena, in zapisali, da bo postavljena pod pogoji, kot jih je določil in zahteval minister Vasko Simoniti. "V Sloveniji izbrana dela in dela iz stalne zbirke Evropskega parlamenta bodo razstavljena v dveh sklopih. Na razstavi in v spremljajočem katalogu bo poudarek na delih umetnic in umetnikov, ki so bili za to priložnost izbrani v Sloveniji," so zapisali na ministrstvu.

Pred tem je Simoniti razstavo odpovedal, ker po lastnih besedah ni bil pravočasno seznanjen s pogoji za njeno postavitev. Med drugim naj bi ga zmotilo, da ima Evropski parlament svojo zbirko slik, ki jih želi tudi predstaviti na tej razstavi.