Raziskovalno-umetniška produkcija Plantportation – Q-modul je nastala v avtorstvu umetniškega kolektiva BridA, sestavljajo ga diplomanti beneške umetnostne akademijeTom Kerševan, Sendi Mango in Jurij Pavlica.

Umetniška produkcija kolektiva BridA posega v široko polje interdisciplinarnih umetniških praks. Foto: Simulaker
Umetniška produkcija kolektiva BridA posega v široko polje interdisciplinarnih umetniških praks. Foto: Simulaker

Razstava, ki je nastala v okviru platforme konS, se odpira nocoj ob 19. uri v galeriji Simulaker v Novem mestu. Kurator je Adrijan Praznik.

Zamisel je z znanstvene plati predstavljena z različnimi teorijami, ki nikoli ne podajo jasne predstave o kvantni dimenziji. Cilj tega umetniškega kolektiva je gradnja medprostora, ki si ga je z mentalnimi vzorci težko predstavljati, so zapisali v galeriji Simulaker.

Umetniške ideje se združijo z znanstvenimi pristopi
V obliki raziskovalnega modula sicer omogoča, da umetniške ideje združijo z znanstvenimi pristopi. Raziskovalni projekt Plantportation pa se "osredotoča na kvantno prepletenost in kvantno superpozicijo, ki predstavljata jedro aktualnih znanstvenih raziskav, kot sta kvantni računalnik ali izjemno hiter prenos informacij. Prostor in čas postaneta spremenljivki, opazovalec pa medij, skozi katerega se udejanja kvantna teorija."

Namen umetniškega kolektiva BridA je zgraditi medprostor, ki si ga z obstoječimi mentalnimi vzorci težko predstavljamo. Foto: Simulaker
Namen umetniškega kolektiva BridA je zgraditi medprostor, ki si ga z obstoječimi mentalnimi vzorci težko predstavljamo. Foto: Simulaker

Umetniška produkcija kolektiva BridA sicer posega v široko polje interdisciplinarnih umetniških posegov oziroma v polje inovativnih tehnoloških in znanstvenih pristopov, ki revolucionarno odpirajo nove možnosti razumevanja sodobne umetnosti. S svojimi interaktivnimi projekti v umetniški proces dejavno vključujejo občinstvo, ki je med večletnim razvojem postalo glavni akter njihovih umetniških projektov, so še sporočili iz Simulakra.

Koletiv, ustanovljen med študijem v Benetkah
Kolektiv BridA so Tom Kerševan, Sendi Mango in Jurij Pavlica ustanovili med študijem na beneški umetnostni akademiji leta 1996. Ustvarja na širokem polju sodobnega umetniškega delovanja, razstavlja pa doma in v tujini. Sodeluje v številnih mednarodnih rezidenčnih programih, na delavnicah in seminarjih.

Večkrat so ga povabili k umetniškemu vodstvu festivala intermedijske umetnosti Pixxelpoint v Novi Gorici, organizira in vodi pa tudi lasten mednarodni rezidenčni center in festival sodobnega umetniškega delovanja R.o.R. v Šempasu. Dela večkrat nagrajenega kolektiva BridA so del več mednarodnih zbirk sodobne umetnosti.

Razstava bo na ogled do 5. junija.