Maruša Meglič je projekcijo pripravila v okviru nagrade za mlade obetajoče ustvarjalce, ki jim jo podeljuje novomeška galerija Simulaker.

Ustvarjanje posebnih pogojev v nadzorovanih okoljih
Slikarka skozi umetniško delo raziskuje vizualno poetiko delovanja osnovnih fizikalnih sil na različno gradivo. V majhnih, nadzorovanih okoljih ustvarja pogoje, kjer srečanje dveh ali več prvin sproža preproste reakcije, "ta okolja pa se skozi estetiziran pogled kamere preoblikujejo v fluidne krajine z nadrealistično atmosfero," so zapisali v galeriji Simulaker.

Pri delu jo navdihujejo vizualne, fizikalne in semantične lastnosti materiala in predmetov vsakdanjega življenja. "A vendar ji prav ti netipični umetniški materiali, ki jih najdemo v kozmetičnih, živilskih in gradbenih trgovinah, omogočajo zanjo značilen izraz," so dodali v galeriji.

Video in zvok, ki tvorita svojevrstno zvočno krajino
Pomembno vlogo pri tej razstavi, ki poteka kot projekcija v javnem prostoru, igra metamorfoza, pri čemer je pomembno poudariti atmosfero samega videa, ki se dopolnjuje z avtorsko zvočno opremo Zergona. Ta je za projekcijo posnel šume gradiva in predmetov, ki so v videu uporabljeni kot rekviziti. Prav z zvočnimi informacijami pa se gledalcu še bolj približa taktilno izkustvo in vzdušje videa, ki skupaj tvorita svojevrstno zvočno krajino, so še zapisali v Simulakru.

Maruša Meglič (1989) je leta 2018 magistrirala na oddelku za slikarstvo Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) v Ljubljani. Dela je predstavila na več skupinskih in samostojnih razstavah v domačem in tudi v mednarodnem prostoru. Aleš Hieng (1984), ki deluje pod imenom Zergon, je didžej, glasbeni producent in zvočni umetnik iz Ljubljane. Je član kolektiva Synaptic Crew in med drugim deluje na področju avdiovizualnih performansov ter na širokem polju tako imenovane naredi sam elektronike.

Videoprojekcijo Privlačna sila si je mogoče premierno ogledati danes od 19. ure, nato pa do 28. marca vsakodnevno med 18. in 21. uro.