Duncan Grant (1885-1975) je bil eden najbolj uveljavljenih britanskih slikarjev sredine 20. stoletja, ki je bil znan predvsem po portretih in krajinah. Zbirka njegovih erotičnih risb pa se je ohranila po zaslugi prijateljev, ki so si risbe predajali skrivoma. Risbe so bile zadnje desetletje skrite pod posteljo gledališkega scenografa, ki se je pred kratkim odločil, da je nastopil čas, da jih deli z javnostjo, piše BBC.

"Karmasutra" umetnikove domišljije
Novico je sporočil Darren Clarke, vodja umetniških zbirk v hiši Charleston, kjer je Grant živel in ustvarjal z Vanesso Bell, slikarko in sestro pisateljice Virginie Woolf. Hiša je postala eno izmed središč znamenitega angleškega umetniško-intelektualnega kroga Bloomsbury, katerega član je bil tudi Grant.

Hiša Charleston, eno izmed središč kroga Bloomsbury. Foto: Wikipedia Commons
Hiša Charleston, eno izmed središč kroga Bloomsbury. Foto: Wikipedia Commons

Zbirka kar 422 risb na papirju prikazuje vse predstavljive spolne akte, je povedal Clarke, ki je dela opisal kot Karmasutro Grantove seksualne domišljije, hkrati pa je tudi poudaril, da so bila mnoga eksplicitno kvir umetniška dela v vseh teh letih uničena. "Sorodniki so jih uničili, da bi zaščitili ugled umrlega umetnika ali celotne družine," je povedal. Risbe so nastale v 40. in 50. letih prejšnjega stoletja, v času, ko je bila homoseksualnost v Angliji nezakonita. Grant je imel temnopolte prijatelje, ki so bili hkrati tudi njegovi ljubimci in modeli za ustvarjanje. Ena izmed rdečih niti zbirke so tudi podobe medrasnih parov, kar je še povečalo nevarnost morebitnega takratnega razkritja.

Duncan Grant na avtoportretu iz leta 1920. Foto: Wikipedia Commons
Duncan Grant na avtoportretu iz leta 1920. Foto: Wikipedia Commons

11 let v skrivališču pod posteljo
Umetnik se je zavedal te nevarnosti, zato je zbirko leta 1959 podaril prijatelju in prav tako slikarju Edwardu Le Basu z opozorilom, da so risbe zelo zasebne narave. Po Le Basovi smrti leta 1966 je obveljalo, da so bile risbe uničene, morda celo zažgane, a se je zdaj izkazalo, da so bile rešene in so pred 11 leti pristale pri gledališkem scenografu Normanu Coatesu, ki jih je hranil pod svojo posteljo in jih občasno delil s prijatelji. "Vsakogar so popolnoma osupnile, saj so tako eksplicitne," je povedal Coates, ki je še dodal, da so nekateri upodobljene spolne akte verjetno poskušali poustvariti doma.

Scenograf se je po letih skrivanja teh risb odločil, da je nastopil čas, da se javnost seznani s temi deli, zato jih je podaril hiši Charleston, ki skrbi za Grantovo kulturno zapuščino. "Mislim, da se je svet spremenil in Duncana Granta že dolgo časa ni več," je dejal. Hiša Charleston, ki je trenutno zaprta za obiskovalce zaradi epidemije, risb ne namerava prodati, temveč upa, da bo pridobljena zbirka spodbudila še več donacij.