"Postavitev razstave se bere skozi fragmentirane prizore iz narave ali urbanega okolja, kjer se človek pojavi zgoj redko. Če pa se, razberemo njegovo prezenco v objektih, ki jih je ustvaril, in sledeh, ki jih je pustil za sabo," so zapisali v mariborski galeriji. Foto: Fotogalerija Stolp
Sorodna novica 40 let prve slovenske galerije za sodobno fotografijo

Trojico je v skupnem projektu povezal soroden pristop k fotografskemu mediju. Tako so iz svojih arhivov izbrskali fotografije, ki reflektirajo njihovo osebno izpovednost od doživljanja ožjega bivanjskega okolja, prek odtujenost, ki jo zaznavajo v družbi, do razmerja med sublimnim in banalnim v javnem prostoru ter ponovnega odkrivanja narave in njenih procesov.

Faza negotovosti, brez kakršnega koli določenega okvira
"Vsebine, ki avtorje zanimajo, so se z epidemijo intenzivirale. Tako kot ostali svet so se znašli v 'prostoru' tranzicije, tako osebne kot kolektivne. Zato jim je blizu ideja koncepta liminalnosti, ki se v današnjem času kaže kot družbena transformacija v t. i. novo normalnost," so zapisali v Fotogaleriji Stolp.

Idejo liminalega prostora je leta 1909 zasnoval nizozemski etnograf in folklorist Arnold Van Gennep (18731957). Z njo je skušal pojasniti trojno strukturo neke družbene skupine, ki prehaja skozi fazo ločitve na eni strani in vključitve v novo skupinsko ogrodje na drugi. Med njima je še vmesna faza oziroma območje negotovosti, prehod, brez kakršnega koli določenega okvira.

Sorodna novica Slovenija, kot jo vidijo domači fotografi, se predstavi v Franciji

Jošt Dolinšek (1997) je vizualni umetnik, ki se osredotoča predvsem na avtorsko fotografijo. V preteklem letu je diplomiral iz psihologije na Univerzi v Ljubljani. Dela predvsem na dolgoročnih projektih, v katerih raziskuje vidno doživljanje okolice in odnos do nje. Zanimajo ga raznovrstni pristopi k fotografiji, ki jo združuje tudi z drugimi umetniškimi praksami.

Sorodna novica V času ugaslega kulturnega življenja se fotografi predstavijo na ulici

Klemen Skubic (1982, Ljubljana) je fotografsko znanje pridobival na različnih delavnicah ter seminarjih klasične fotografije in fotografskih postopkov. Do danes je ustvaril več zaključenih fotografskih sklopov: Bharat, Koline, Zima, Boksar, Hunt in Nest ter jih predstavil na več skupinskih in samostojnih razstavah. V Skubičevih delih je čutiti prevpraševanje minljivosti, ustroja časa in kako se ta prek preteklosti odraža v sedanjih občutkih.

Sorodna novica Kam se podajamo, ko utonemo v sen?

Nina Sotelšek (1982, Brežice) je po Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo, smer fotografija v Ljubljani, leta 2010 diplomirala na oddelku za umetnostno zgodovino na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Njeno delovanje v polju avtorske fotografije zaznamuje beleženje prostorov oziroma krajev in se navezuje na daljše bivanje ali ciklično vračanje na določene lokacije. Za njeno delo je značilno, da fotografije zbira kot fragmente in jih počasi sestavlja v zaključene celote. Loteva pa se tudi konceptualno zastavljenih projektov.

Obisk razstave Limen v Fotogaleriji Stolp je mogoč od torka do petka med 16. in 18. uro ter v soboto med 10. in 12. uro ali po predhodni najavi. Razstava je na ogled do 27. marca.