Turnškova prva samostojna razstava v ptujski galeriji nosi naslov Potlačen spomin in bo v najstarejšem slovenskem mestu na ogled do 29. januarja.

Razstava bo na Ptuju na ogled do 29. januarja naslednjega leta. Foto: Miheličeva galerija
Razstava bo na Ptuju na ogled do 29. januarja naslednjega leta. Foto: Miheličeva galerija

Kot je povedala kustosinja Stanka Gačnik, umetnik fotografira potlačene spomine iz otroštva, ki so posledica travmatične izkušnje. Življenje dedka je fotografiral na klasičen način s stojala s samosprožilcem in tako poudaril njegovo odtujenost in distancirano osebnost.

Babičino življenje je ujeto na sodoben način, v obliki selfija, saj je bila veliko bolj spontana in polna življenja. Zapuščena domačija iz sedemdesetih let 20. stoletja z opremljenimi sobanami, ki sta si jo Jakob in Marija zgradila v Zabovcih, je v projektu uporabljena kot filmska scena.

Ptujčan Goran Turnšek je plesalec in fotograf, ki že od leta 1996 živi in ustvarja v Amsterdamu. Po končani plesni karieri se je posvetil fotografiji. Gre za umetniško fotografijo, kjer se med drugi pojavljajo plesni in gledališki elementi.

S svojim delom že dlje časa vzbuja veliko zanimanje tudi v tujini. Med drugim je nedavno prejel nagrado na mednarodnem fotografskem tekmovanju v Budimpešti (BIFA), že nekaj časa pa si je želel razstave tudi na Ptuju.