Simona Vidmar Čelik. Foto: Radio Maribor/Peter Giodani
Simona Vidmar Čelik. Foto: Radio Maribor/Peter Giodani

Umetnostna zgodovinarka, menedžerka v kulturi in muzejska svetnica Simona Vidmar Čelik bo tako z naslednjim mesecem nastopila petletni direktorski mandat v UGM-u. Na to funkcijo je bila imenovana na 34. redni seji mestnega sveta Mestne občine Maribor (MOM), je poročal STA.

Sorodna novica Korak bliže Centru Rotovž: na Rotovškem trgu so se začela rušitvena dela

Za UGM prelomnih naslednjih pet let
Ob imenovanju na direktorsko funkcijo je za časopis Delo dejala, da bo naslednje petletno obdobje za to mariborsko galerijo prelomno.

"Leta 2024 bo svoja vrata odprl Center Rotovž – največja naložba Mestne občine Maribor v kulturo – in Maribor bo prvič dobil moderen, profesionalen in k obiskovalcem usmerjen galerijski prostor," je poudarila prihodnja direktorica.

Dodala je, da bodo novi prostori "omogočili preskok v doživljanju vizualne umetnosti v mestu ter ponudili priložnost za razširitev vsebin in občinstev. Galerija s tremi etažami razstavnih prostorov bo lahko predstavljala širok razpon vizualne ustvarjalnosti in kreativnosti – tako v sodelovanju z akterji v mestu, mednarodnimi partnerji kot v navezavi na mestno turistično ponudbo."

Umetnostna galerija Maribor. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Umetnostna galerija Maribor. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Komisarka slovenske predstavitve v Benetkah
Leta 1971 v Mariboru rojena Simona Vidmar Čelik je študij umetnostne zgodovine zaključila na graški Karl-Franzens-Universität in beneški Università Cá Foscari. Sledil je še magistrski študij menedžmenta v kulturi na londonski City University.

Leta 2017 je strokovne izkušnje tudi v galeriji Tate Liverpool, pa tudi na mnogih kuratorskih delavnicah in rezidencah. Leta 2015, ko je bil UGM organizator predstavitve Slovenije na 56. beneškem bienalu, je bila komisarka te predstavitve.