Sončni zahod na trgu Coex K-Pop Square, ki ima največji LED-zaslon v Koreji. Foto: EPA
Sončni zahod na trgu Coex K-Pop Square, ki ima največji LED-zaslon v Koreji. Foto: EPA

"Kako je videti svet? Vzeti si moramo čas, da vidimo njegovo lepoto," je idejno izhodišče 83-letnega britanskega umetnika Davida Hockneya, ki upa, da bo ogled njegovega dela na velikih zaslonih spodbudil ljudi, da naredijo prav to: da si vzamejo čas za lepoto sveta. Animacija sončnega vzhoda je mogočen simbol upanja in sodelovanja, ko se veliko delov sveta spet prebuja po zaprtju.

Umetnik je videoposnetek Zapomni si, v sonce ali smrt ne moreš zreti dolgo (Remember you cannot look at the sun or death for very long) ustvaril z iPadom v francoski Normandiji.

Hockney bo sicer ta mesec zelo dejaven – poleg videoposnetka predstavlja še plakat za sto funtov, pri čemer bo 70 odstotkov dobička namenjenih podpori umetnikom, novo knjigo Spring Cannot Be Cancelled in razstavo The Arrival of Spring, Normandy, 2020.

Vabilo k sodelovanju
Prav tako Hockney poziva zainteresirane, da se videoprojektu pridružijo z lastnimi posnetki pravih sončnih vzhodov na družbenih omrežjih pod ključnikom #hockneycirca. Izbrani zmagovalci bodo prejeli omenjeni plakat.

Videoposnetek je maja vsak dan na ogled na največjem evropskem zaslonu Piccadilly Lights v Londonu, na več kot 70 elektronskih reklamnih panojih na newyorškem Times Squaru, na z zasloni obdanem digitalnem kompleksu Yunika Vision na Japonskem in na trgu Coex K-Pop Square, ki ima največji LED-zaslon v Koreji. Prav tako je delo dostopno na spletni strani circa.art (vsak dan ob 21.20 po naši uri).

Kustos projekta, ki je nastal v partnerstvu s Coex K-Pop Square, Yunika Vision in programom Midnight Moment centra Times Square Arts, je Josef O'Connor, ustanovitelj in umetniški direktor inovativne platforme za digitalno umetnost CIRCA, ki prikazuje digitalna dela na javnih prostorih. Po O'Connorjevih besedah ni boljšega časa za to svetlečo podobo upanja, ki povezuje ljudi prek meja in celin ter pozdravlja prihod pomladi.