Čeprav se najpogosteje ukvarja s fotografijo poročnih obredov, je njegov največji izziv portretna fotografija, so zapisali pri galeriji, kjer bo ob 19. uri odprtje razstave okoli 70 fotografij velenjskega fotografa. Za razstavo sta kustosa izbrala okoli 30 črno-belih fotografij, ki so večjega formata, in okoli 40 barvnih polaroidnih fotografij.

Foto: Aljoša Videtič / Galerija Velenje
Foto: Aljoša Videtič / Galerija Velenje

Postavitev z naslovom Negativ ljubezni prinaša fotografije z vsega sveta. "Razstava črno-belih fotografij nas skozi avtorjev objektiv na svojevrsten način popelje skozi različne elemente poroke. Klasična poročna fotografija je Aljoši tuja, zato njegove včasih nenavadne, a premišljene postavitve parov, delujejo kot umetniška fotografija in ne samo dokumentaren, ponavljajoč se vzorec poročne fotografije, ki ga običajno vidimo," so zapisali.

Videtič fotografira po vsem svetu na zelo različnih lokacijah, tako v različnih eksotičnih okoljih, v naravi, pa tudi v mestnih okoljih, kjer ujame spontane trenutke, je med drugim povedala kustosinja razstave Milena Koren Božiček. Poleg nje je kustos razstave še Matic Veler.

V prostorih velenjske galerije bo razstava postavljena v različnih sklopih. Videti bo mogoče portretne fotografije parov in fotografije iz zakulisja poroke. Del izbranih fotografij razstave prikazuje Videtičevo strast lovljenja neizumetničenih trenutkov poročnega slavja in vsega tistega, kar se dogaja v ozadju.

Estetski pristop k poročni fotografiji
"V tem sklopu razstave bo mogoče videti fotografije iz zabav, različne spremljajoče trenutke poroke, precej editorialno, skorajda modno fotografijo, ter kratek video z bogato vsebino neštetih zgodb, krajev in spominov porok avtorja."

Ob tem bo razstavljena še serija portretov parov, ki jih je fotograf postavil v različne prostore z nenavadnimi motivi ali drugimi elementi fotografij. Kot poudarjata kustosa, se v tem izkazuje estetski pristop k poročni fotografiji, ki lahko postane tudi umetniško delo.

Videtič je v Galeriji Velenje v preteklosti že sodeloval na skupinskih razstavah, tokrat pa se prvič predstavlja na samostojni razstavi.

Razstava bo na ogled do 30. julija 2022.