Delo Brace Yourself! na dražbi. Foto: EPA
Delo Brace Yourself! na dražbi. Foto: EPA

Na dražbi je nastopila tudi skupina Brace Yourself!, ki je bila navdih za umetnino, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Veliko podobo smrti, ki se vozi v zabaviščnem avtomobilčku, so na dražbi pri hiši Julien's Auctions na Beverly Hillsu prodali lastniku hollywoodskega studia Rcnstrct Miguelu Garcii Lariosu. Prvotno so jo ocenili na vrednost 550.000 evrov.

Sorodna novica Banksy za valentinovo proti družinskemu nasilju

Anonimni umetnik Banksy je delo ustvaril leta 2010 za britansko skupino Exit Through The Gift Shop (Izhod skozi trgovino s spominki), ki se je takrat imenovala enako, kot je želel poimenovati svoj dokumentarni film. Da bi se izognili težavam z avtorskimi pravicami, se je skupina strinjala z Banksyjevo ponudbo, da zanje ustvari sliko pod pogojem, da spremenijo svoje ime.

Sorodna novica Razrezana Banksyjeva Deklica z balonom na dražbo

Njegov celovečerni prvenec Izhod skozi trgovino s spominki sicer velja za prvi film katastrofe o ulični umetnosti, leta 2011 je bil nominiran za oskarja za najboljši dokumentarni film.

Pred prodajo je nastopila skupina Brace Yourself!, ki jo je spremljala pevka Natalie Zalewska. Kot je povedala Zalewska, gre pri prodaji za ohranitev umetniškega dela kot "dela zgodovine". Del izkupička bo namenjen dobrodelni glasbeni organizaciji MusiCares, ki nudi zdravstveno, finančno in rehabilitacijsko podporo sektorju.

Na dražbi je bil tudi originalni print Banksyjevega dela Deklica z balonom, ki so ga prodali za 195.000 dolarjev, ter več kot 70 umetniških del znanih imen, kot so Bob Ross, Jim Carrey in kitarist zasedbe Jane's Addiction Dave Navarro. Na začetku marca je bilo delo Brace Yourself! razstavljeno v izložbi kavarne Hard Rock Cafe v Londonu.

Sorodna novica Nič več inkognito? Banksy nemara ujet na posnetek ob svojem uničenem delu.

Uspelo mu je ohraniti svojo anonimnost
Pot britanskega pouličnega umetnika Banksyja se je začela v Bristolu, kjer naj bi se rodil. Sebe opiše kot "kakovostnega vandala". Kljub številnim poskusom razkrinkanja mu je uspelo ohraniti svojo anonimnost.

S svojim uličnim ustvarjanjem, ki je mešanica pikrega političnega komentiranja, narejenega na vizualno všečen način, je hitro zaslovel na medmrežju, postal pa je izjemno zanimiv tudi za umetniški trg.

Novembra lani vzniknilo več stvaritev
V svojih delih večkrat naslavlja družbene težave. Pred kratkim je pozornost vzbudil s serijo grafitov na v vojni poškodovanih hišah v Ukrajini.

Banksy je glede svojih ukrajinskih stvaritev najprej na Instagramu potrdil avtorstvo upodobitve telovadke, ki dela stojo med ruševinami po bombnem napadu v mestu Borodjanka v okolici Kijeva. Prav tako je v Borodjanki upodobil otroka, ki v judoističnem dvoboju zavihti odraslega moškega, ki spominja na Vladimirja Putina, za katerega je znano, da ima črni pas v judu.