V Mestni galeriji Nova Gorica bodo nocoj odprli njihovo pregledno razstavo Prepletenost, kjer želijo z namensko izbranimi in posodobljenimi projekti aktivno posredovati lastno razvojno izkušnjo.

Foto: LokalPatriot
Foto: LokalPatriot

Kolektiv BridA, ki ga sestavljajo diplomanti beneške Akademije lepih umetnosti Tom Kerševan, Sendi Mango in Jurij Pavlica, se je oblikoval med študijem leta 1996. O njihovem specifičnem ustvarjalnem pristopu bo na odprtju spregovoril likovni kritik Vladimir Vidmar.

Kolektiv je v zadnjih 25 letih nanizal celo vrsto referenčnih intermedijskih projektov, ki so pustili viden pečat tako doma kot v tujini, so sporočili iz Mestne galerije Nova Gorica.

Sorodna novica Plantportation - Q-modul: večplastno vstopanje v dimenzijo kvantne prepletenosti

Glavni akter je občinstvo
Umetniška produkcija kolektiva BridA sodi v široko polje interdisciplinarnih umetniških praks. Umetniki posegajo v polje inovativnih tehnoloških in znanstvenih pristopov, ki na revolucionaren način odpirajo nove možnosti razumevanja sodobne umetnosti. S svojimi interaktivnimi projekti v umetniški proces aktivno vključujejo občinstvo, ki je skozi leta razvoja postala glavni akter njihovih umetniških projektov.

"Obeleževanje četrt stoletja umetniškega kolektiva BridA pada v okoliščine, ki si jih samo nekaj let nazaj nismo niti približno predstavljali, ne glede na to pa pomenijo le dosledno izpeljavo že dalj časa trajajočih društveno-političnih problematik. Problematik, ki jih v svojem delovanju umetniški kolektiv BridA raziskuje od samih začetkov svojega delovanja ter okoli katerih formulira nove naloge in novo področje raziskovanja sodobne umetnosti. V današnji čedalje bolj radikalizirani klimi vprašanja (vrednostne) obravnave informacije, emancipatornega potenciala tehnologije in njene represivne instrumentalizacije, obvladovanja teles in populacije ter statusa znanstvenega in moči njegovega argumenta dobivajo čedalje bolj usodne in daljnosežne implikacije," je v eseju ob razstavi o skupini BridA zapisal Vidmar.

Ni naključna odprtost, s katero smo v njihovih projektih soočeni, saj šele potisnjeni čez rob pričakovanega in v manku vnaprej pripravljenih branj lahko pridemo do novih pogledov na svet. In v tem je vsa umetnost.

-

Razstavljajo tako doma kot v tujini
V kolektivu ustvarjajo lastno umetniško produkcijo na širokem polju sodobnih umetniških praks, razstavljajo tako doma kot v tujini, poleg tega pa sodelujejo tudi v številnih mednarodnih rezidenčnih programih, na delavnicah in seminarjih, večkrat so bili povabljeni h kuriranju festivala intermedijske umetnosti Pixxelpoint v Novi Gorici, organizirajo in vodijo tudi lasten mednarodni rezidenčni center ter festival sodobnih umetniških praks R.o.R. v Šempasu.

Umetnost je po besedah Vidmarja za Brido ime za rešitve, ki ne morejo biti zlahka asimilirane niti v pravila določenega polja niti v izkoriščevalske taktike politike ali kapitala. "Umetnost je način, kako prelisičimo lastni konformizem in s tem odvzamemo moč represiji. O tem priča Lažno ogledalo, projekt, ki meri prav na degradacijo sodobnih medprostorov in njihovo redukcijo na bodisi nadzorstveno bodisi komercialno funkcijo." BridA temu oporeka na svojstven igriv in (samo)ironičen način, tako da vabi k selfijem v zakotne, spregledane in prepovedane kotičke Google Zemljevidov. In kot je vedno primer pri Bridi, stroga analitičnost podatkovnega materiala gre z roko v roki s humorjem in ironijo.

Sorodna novica Nagrada kolektivu BridA in Marcu Barottiju za najboljši premislek o pomenu vode v mestih

Funkcija dvojne igre je razbitje binarnosti
BridA nas, kot razlaga Vidmar, nenehno sooča s to dvojno igro, tako v metodološkem smislu, z nenehnim preklapljanjem različnih registrov, sodelovanjem na videz nezdružljivih logik, kot tudi z dialektiko visokega in nizkega, eksaktnega in impulzivnega, resnega in duhovitega. Zaman bi po Vidmarjevih besedah v delu kolektiva iskali primat prvega ali drugega, prav nasprotno: funkcija Bridine dvojne igre je razbitje teh binarnosti, ki so predolgo opredeljevale naše mišljenje in ga zapirale v obvladljive vzorce. "Zato ni naključna odprtost, s katero smo v njihovih projektih soočeni, saj šele potisnjeni čez rob pričakovanega in v manku vnaprej pripravljenih branj lahko pridemo do novih pogledov na svet. In v tem je vsa umetnost," poudarja Vidmar.

Razstava bo v novogoriški mestni galeriji na ogled do 23. septembra.

Razstava ob 25-letnici kolektiva BridA v novogoriški mestni galeriji