Kurt Westergaard (13. julij 1935‒14. julij 2021). Foto: EPA
Kurt Westergaard (13. julij 1935‒14. julij 2021). Foto: EPA

Westergaard je svetovno prepoznavnost dosegel po septembru 2005, ko je časopis Jyllands-Posten prvi objavil niz njegovih karikatur preroka pod naslovom Mohamedov obraz, ki jih je pozneje povzelo več tujih časopisov. Največ besa je sprožila karikatura, na kateri prerok nosi turban v obliki bombe.

Danski časopis, ki je prvi objavil Westergaardove karikature. Foto: AP
Danski časopis, ki je prvi objavil Westergaardove karikature. Foto: AP

Val nasilnih protestov po svetu
Karikature preroka Mohameda, ki ga je v islamu prepovedano upodabljati, najprej niso pritegnile pozornosti, a se je to spremenilo z vnovično objavo v časopisu zunaj Danske februarja 2006, kar je sprožilo nasilne proteste muslimanov po vsem svetu. Protesti so seveda potekali tudi na Danskem, protestirali so tudi veleposlaniki muslimanskih držav na Danskem, navaja Deutsche Welle.

Velika danska zunanjepolitična kriza
Razjarjeni muslimani v Severni Afriki, na Bližnjem vzhodu in v Aziji so takrat napadli danska, pa tudi norveška veleposlaništva in predstavništva, v protestih je bilo ubitih najmanj 50 ljudi. V nekaterih muslimanskih državah je prišlo tudi do bojkota danskih izdelkov. Šlo je za največjo dansko zunanjepolitično krizo po koncu druge svetovne vojne. Tudi zdaj že pokojni voditelj Al Kaide Osama bin Laden je zagrozil, da bo Evropa kaznovana za karikature. Karikature so nato sčasoma privedle do razprave o mejah svobode govora in vprašanjih, povezanih z religijo.

Sorodna novica Foto: Somalec grozil s smrtjo Mohamedovemu karikaturistu

Življenje v nenehni negotovosti
Westergaard je bil sicer učitelj, ki je s časopisom Jyllands-Posten sodeloval od 80. let preteklega stoletja. Po burnem dogajanju po objavi karikatur so tako on kot nekaj drugih posameznikov, povezanih z objavo, živeli pod nenehno grožnjo. Westergaard je bil deležen policijskega varstva in je živel na tajnem naslovu.

Leta 2008 so aretirali danskega državljana maroškega rodu in dva Tunizijca, ki so načrtovali napad na karikaturista. Dve leti pozneje pa mu je uspelo ubežati smrti, ko je v njegovo hišo vlomil z nožem in sekiro oborožen 28-letni Somalec ter vpil, da ga bo ubil. Westergaard je pritisnil na gumb za alarm, ki je priklical policijo, ta pa je nato vlomilca ustrelila v koleno in ramo.

Kurt Westergaard je umrl v nedeljo mirno v spanju po dolgi bolezni, poroča danski časnik Berlingske, ki se sklicuje na njegovo družino.