Kurt Westergaard je bil eden izmed 12 karikaturistov, ki so narisali sporne podobe Mohameda. Foto: EPA
Kurt Westergaard je bil eden izmed 12 karikaturistov, ki so narisali sporne podobe Mohameda. Foto: EPA
Zažiganje danske zastave
Pred dvema letoma so na protestih muslimanov zagorele danske zastave. Foto: EPA

Danskega državljana maroškega rodu in dva Tunizijca so prijeli v Aarhusu na zahodu države. Do prijetja je prišlo po dolgotrajnem opazovanju osumljencev, ki so bili po besedah policije sicer šele v začetni fazi priprav na napad.

Karikaturist hvaležen zaščiti
Po poročanju časopisa Jyllands-Posten, ta je septembra leta 2005 prvi objavil sporne karikature, ki so jih pozneje povzeli še nekateri tuji časopisi in s tem izzvali jezo muslimanov, je bil tarča napada 73-letni Kurt Westergaard, ki je narisal najspornejšo izmed karikatur - preroka Mohameda z bombo v turbanu.

Westergaard je prejel že več groženj islamskih skrajnežev in je bil skupaj z ženo zadnjih nekaj mesecev pod zaščito varnostno-obveščevalne službe. Sam je za dansko televizijo izrazil prepričanje, da mu je prav policijski nadzor rešil življenje, medtem ko svojih karikatur kljub ogroženosti ne obžaluje in bi jih narisal tudi danes.

Danska obveščevalna služba pričakuje, da bodo prijetega danskega državljana izpustili in bo na prostosti počakal na konec preiskave, medtem ko dva Tunizijca ostajati v priporu in ju čaka izgon v domovino.

Razkritje zarote je zaskrbelo tudi danskega premierja Andersa Fogha Rasmussena, ki je dejal, da zadeva kaže na obstoj skupin skrajnežev, ki niso prepoznali in ne spoštujejo načel, na katerih temelji danska demokracija.

Bes muslimanov
Karikature preroka Mohameda, ki ga je v islamu prepovedano upodabljati, najprej niso pritegnile pozornosti, a se je to spremenilo z vnovično objavo v časopisu zunaj Danske pozimi leta 2006, kar je sprožilo nasilne prosteste muslimanov po vsem svetu.

Razjarjeni muslimani v Severni Afriki, na Bližnjem vzhodu in v Aziji so takrat napadli tri danska veleposlaništva in predstavništva, v protestih pa je bilo ubitih najmanj 50 ljudi. V nekaterih muslimanskih državah je prišlo tudi do bojkota danskih izdelkov.

G. V.