Karikatura Westergaarda, na kateri je upodobil preroka Mohameda z bombo v njegovem turbanu, je bila ena izmed dvanajstih objavljenih v danskem časopisu Jyllands Posten leta 2005. Foto: EPA
Karikatura Westergaarda, na kateri je upodobil preroka Mohameda z bombo v njegovem turbanu, je bila ena izmed dvanajstih objavljenih v danskem časopisu Jyllands Posten leta 2005. Foto: EPA
Kurt Westergaard
Razbito okno v hiši karikaturista Kurta Westergaarda. Foto: EPA
Napad na karikaturista

Westergaard je bil na svojem domu v mestu Aarhus, ko je vanj vlomil moški. Karikaturist je pritisnil na gumb za alarm. Prišla je policija in ustrelila vlomilca, za katerega se je pozneje izkazalo, da je Somalec. V Westergaardovo hišo je vlomil z nožem in sekiro ter v polomljeni angleščini vpil, da ga bo ubil. Westergaard je pograbil svojo petletno vnukinjo in zbežal v posebej zgrajeno varno sobo ter sprožil alarm. Karikaturista so odpeljali na varno lokacijo, a je obljubil, da se bo vrnil.

Napadalec grozil policiji
Danska policija je sporočila, da je bil napad povezan s teroristi in da ima osumljeni napadalec tesne vezi s somalijsko skupino Al Šabab in tudi Al Kaido. 28-letnika je policija ustrelila v koleno in ramo, ker je v policiste, ki so prišli, da ga aretirajo, zalučal sekiro. Uradno bo obtožen poskusa umora Westergaarda in policista.

Karikature sprožile ogorčenje in nasilne proteste
Karikatura Westergaarda, na kateri je upodobil preroka Mohameda z bombo v njegovem turbanu, je bila ena izmed dvanajstih objavljenih v danskem časopisu Jyllands Posten leta 2005 in je leto pozneje zanetila spor, saj muslimani upodabljanje svojega preroka označujejo za žalitev. Danski časopis se je opravičil zaradi karikatur, drugi evropski časopisi pa so jih ponatisnili. Med nasilnimi protesti v muslimanskem svetu so bila napadena številna danska veleposlaništva, najmanj 50 ljudi pa je umrlo.

Bin Laden zagrozil Evropi
Zaradi groženj s smrtjo se je Westergaard začel skrivati, lani pa se je znova pojavil v javnosti, ker želi živeti normalno življenje. Njegovo hišo so močno zastražili. Lani so ameriške oblasti v Čikagu aretirale dva moška, ki naj bi pripravljala napad na 74-letnega karikaturista, voditelj Al Kaide Osama bin Laden pa je zagrozil, da bo Evropa kaznovana za karikature.

Osumljenca so obtožili za poskus umora
Osumljenca so danes iz bolnišnice že privedli pred sodišče v Aarhusu, kjer so ga tudi uradno obtožili za poskus umora danskega karikaturista in policista. Napadalec pred sodiščem ni hotel govoriti s sodnikom, ta pa je zanj odredil enomesečni pripor.

Napad na karikaturista