Foto: Mestna knjižnica Kranj
Foto: Mestna knjižnica Kranj

Letos praznujemo 120-letnico rojstva Helene Stupan, doktorice arheologije, germanistke in profesorice na univerzi, 100 let je od rojstva pedagoške svetovalke, pisateljice in urednice Helene Puhar, slavistka, pesnica, pisateljica, novinarka, publicistka, urednica in pedagoginja Neža Maurer pa praznuje 90 let.

Kot je novinarski konferenci pretekli teden povedala vodja oddelka za delo z uporabniki v kranjski knjižnici Jana Zeni Bešter, gre za tri imenitne ženske, ki si z izjemnimi življenjepisi zaslužijo pomembnejše mesto v krajevni zgodovini, pa tudi v širšem prostoru. Delovale so na različnih področjih, vsem trem pa so skupni zavzetost, humanizem, omika in izjemno prizadevanje za izobrazbo, napredek in kulturni razvoj slovenske družbe.

Predstavitev treh žlahtnih Kranjčank je osrednji projekt domoznanskega septembra, s katerim v gorenjskih splošnih knjižnicah vsako jesen postavljajo bogate zbirke o zgodovini, delu in življenju ljudi iz teh krajev. Avtorica razstave je Petra Puhar Kejžar, oblikovala pa jo je Lucija Podbrežnik, obe iz Mestne knjižnice Kranj.

Po odprtju razstave bo sledil pogovor s potomci žlahtnih Gorenjk Alenko Puhar, Gregorjem Tomcem, Mojco Tomc Zupančič, Matjažem Tomcem, Evo Škofič Maurer in Nino Stupan. Število obiskovalcev na dogodku je zaradi varnostnih ukrepov za preprečevanje okužb z novim koronavirusom omejeno.

Razstava bo na ogled do 2. novembra.

Znani Gorenjci na portalu Obrazi slovenskih pokrajin

Domoznanski september je v gorenjskih splošnih knjižnicah vsako leto sestavljen iz različnih prireditev, s katerimi želijo predstaviti domoznansko dejavnost in zbirke o lokalnem okolju. Mestna knjižnica Kranj je bila tudi nosilka projekta združevanja slovenskih regijskih biografskih leksikonov. Biografije znanih Slovencev, ki so bili do zdaj objavljene v regijskih spletnih leksikonih, so letos junija v sodelovanju z drugimi osrednjimi območnimi knjižnicami in ministrstvom za kulturo združili v nov portal Obrazi slovenskih pokrajin – spletni biografski leksikon znanih osebnosti slovenskih pokrajin ter Slovencev v zamejstvu in po svetu.

Med drugim je nov portal nadomestil tudi dosedanji leksikon znanih gorenjskih osebnosti Gorenjci.si. V leksikonu so zapisane življenjske usode več kot 6000 Slovencev, ki so s svojim življenjem in delom zaznamovali razvoj posameznih pokrajin ali občin v preteklosti in sedanjosti ter tako soustvarjali njihovo podobo.