Razstava, naslovljena Picasso 1932 - ljubezen, slava, tragedija, ki je na ogled v londonski galeriji Tate Modern, prinaša 180 slik, risb in plastik iz okoli 40 zbirk del Pabla Picassa. Foto: EPA
Razstava, naslovljena Picasso 1932 - ljubezen, slava, tragedija, ki je na ogled v londonski galeriji Tate Modern, prinaša 180 slik, risb in plastik iz okoli 40 zbirk del Pabla Picassa. Foto: EPA
Pablo Picasso
Pri dražbenih hišah zaznavajo veliko naklonjenost Picassovim ženskim figuram. Nedavno so na dražbi prodali sliko z naslovom Ženska z baretko in v karirasti obleki (Marie-Therese Walter), na kateri je upodobil svojo ljubico in muzo. Stvaritev iz leta 1937 so prodali za 50 milijonov funtov (56 milijonov evrov), s čimer je postavila nov evropski rekord. Foto: Gjon Mili/Time Life Pictures/Getty Images/ Sucession Picasso 2013
Picassove ženske
Na posnetku iz leta 1974 je fotograf ujel (od leve proti desni) Picassovo nekdanjo muzo in ljubimko Marie-Therese Walter, nato umetnikovo vnukinjo Marino Picasso in njeno mater Emilienne. Foto: AP

Razstava, naslovljena Picasso 1932 - ljubezen, slava, tragedija, se osredotoča na eno samo leto ustvarjanja Pabla Picassa in je prva razstava, ki so jo v Tate Modernu posvetili izključno temu španskemu umetniku.

V galeriji so se odločili za kronološko postavitev, ki deluje kot umetnikov dnevnik: tako razstavljene stvaritve predstavljajo leto 1932 v njegovem življenju. Znano je namreč, da je bilo za Pabla Picassa (1881-1973) umetniško ustvarjanje nekoliko drugačen način pisanja dnevnika.

Obiskovalci se na razstavi ob 180 slikah, risbah in plastikah iz okoli 40 zbirk sprehodijo skozi eno leto Picassovega življenja. Cilj razstave pa je razkriti kompleksno dinamiko med človekom in umetnostjo, piše nemška tiskovna agencija DPA.

Približno četrtina razstavljenih del je iz zasebnih zbirk in mnoga med njimi so v Londonu razstavljena prvič. Pomembna dela sta za razstavo posodila Picassov muzej v Parizu in newyorški Muzej moderne umetnosti (MoMA).

Po 86 letih prvič znova združene slike
V Tate Modernu so še posebej ponosni na četrto sobo razstave, kjer je predstavljen marec 1932, ko je tedaj 50-letni umetnik na višku svojega ustvarjanja v dvanajstih dneh naslikal kar šest slik s podobo svoje muze in ljubice Marie-Therese Walter.

Slike v sobi - med njimi so tudi Dekle pred ogledalom, trije akti Marie-Therese Walter in dve tihožitji - so po 86 letih tokrat prvič znova združene. Večina njih je sicer v zasebni lasti, zato jih verjetno nikoli več ne bo mogoče videti skupaj, je povedal kustos razstave Achim Borchardt-Hume.

Olga, Marie-Therese, Dora ...
Ena od sob je namenjena tudi prvi večji Picassovi retrospektivi, ki jo je imel Picasso v Parizu in Zürichu. Čeprav je bila tedaj deležna ostrih kritik, je utrdila njegov status vodje avantgarde. Na tej retrospektivi je javnost tudi prvič videla portrete Marie-Therese Walter.

Umetnik, ki je bil tedaj poročen z Olgo Koklovo, je Marie-Therese Walter spoznal leta 1927, ko ji je bilo 17 let. Začela sta razmerje, ki sta ga skrivala do leta 1932. Leta 1935 je Marie-Therese Walter rodila hčerko, Picasso pa je tedaj že imel drugo ljubico, Doro Maar. Marie-Therese Walter je storila samomor leta 1977.

Raziskovanje temnih globočin človeštva
S koncem leta 1932 so se nad Evropo že vse bolj zgrinjali temni oblaki. Pa tudi Marie-Therese Walter je zbolela, Picasso pa je v svojih delih izražal predvsem strah in obup ter se potopil v temno stran človeške psihe, je še povedal kustos postavitve.

Razstava, ki so jo v galeriji Tate Modern odprli v četrtek, bo na ogled do 9. septembra.