Razstavo Banksy: Veliki komunikator, ki je na ogled v Salonu degli Incanti v Trstu, je mogoče obiskati še do 10. aprila. Foto: Salone degli Incanti
Razstavo Banksy: Veliki komunikator, ki je na ogled v Salonu degli Incanti v Trstu, je mogoče obiskati še do 10. aprila. Foto: Salone degli Incanti

Tudi tokratna postavitev vključuje njegova politična in družbenokritična dela, ki jih je ustvaril na ulicah, zidovih in mostovih. Za Banksyjevo največjo odliko velja, da je vselej aktualen in dobro ve, kdaj in kje mora "udariti".

Sporočila, namenjena najširšim množicam
"Naletel sem na nekatera dela, ki govorijo o posebni temi. Umeščena so na začetek razstave. Prva dvorana bi lahko imela naslov Kdo je Banksy?, saj so tam fotografije z umetnikom v akciji. Tam so podobe, na katerih so predstavljene njegove vizualne korenine, morda so to protesti v Franciji maja 1968," je za Televizijo Slovenija dejal kustos razstave Gianni Mercurio. Po njegovem vsa Banksyjeva dela "vsebujejo zgodbo. Z njimi želi doseči čim večje število ljudi, ne glede na njihov izvor in starost. In to mu krasno uspeva", je še dejal kustos razstave.

Razstava o britanskem umetniku Banksyju v Trstu

"Vsako njegovo delo vsebuje sporočilo"
Banksy, ki velja za eno najbolj prepoznavnih imen sodobne umetnosti na svetovni ravni, v svojih delih združuje satirično ulično umetnost in subverzivne epigrame v povezavi s črnim humorjem in grafitiranje z značilno uporabo šablon. Po mnenju kustosa je priljubljen predvsem zato, ker "vsako njegovo delo vsebuje sporočilo, zlasti za mlajše generacije," je dejal Mercurio za portal Intrieste ter dodal, da po podobni razstavi v Milanu tudi v Trstu še naprej pričakujejo veliko obiskovalcev.

Tudi z razstavljanjem velikih imen si Trst prizadeva za boljšo prepoznavnost in razvoj mesta. "Razstava je velik izziv, a istočasno velika priložnost za Trst," je za omenjeni portal dejal Massimiliano Fedriga, predsednik avtonomne dežele Furlanija - Julijska krajina. Tržaški svetnik za kulturo Giorgio Rossi pa je dodal, da je eden izmed pristopov k nadaljnjemu razvoju mesta tudi prirejanje tovrstnih razstav, ki Trst umeščajo na svetovni zemljevid umetnosti.

Kakovostni vandal iz Bristola
Bristolski ulični umetnik in aktivist Banksy je začel ustvarjati v svojem rodnem mestu v zgodnjih 90. letih prejšnjega stoletja. Kljub številnim poskusom razkrinkanja mu je uspelo ohraniti anonimnost. S svojim uličnim ustvarjanjem, ki je mešanica pikrega političnega komentarja, narejenega na vizualno všečen način, je hitro zaslovel na medmrežju, zanimiv pa je tudi za umetniški trg. Sam sebe rad opiše kot "kakovostnega vandala".

Išče se ... Banksy, francosko-ameriški dokumentarni film