Vnukinja in pravnuk Pabla Picassa v svojem domu v ženevski prestižni sosoeski. Foto: AP
Vnukinja in pravnuk Pabla Picassa v svojem domu v ženevski prestižni sosoeski. Foto: AP

Marina Picasso (1950) in njen sin Florian Picasso (1990) sta pred nekaj dnevi za Associated Press (AP) odprla vrata svojega doma v Ženevi in predstavila umetnikovo keramično posodo, digitalizirani deli katere naj bi po njunih besedah šli na dražbo kot NFT-ji (nezamenljivi žetoni). Poleg NFT-jev naj bi na dražbo v marcu šla tudi sama posoda, ki jo je Pablo Picasso ustvaril leta 1958.

Sorodna novica Dediča Pabla Picassa zajahala val NFT-jev: na prodaj digitalizirani deli keramične umetnine

"Morda bi morali biti že od začetka nekoliko jasnejši," pa je zdaj sporočil Cyril Noterman, dolgoletni poslovni menedžer Floriana Picassa, ki je sicer dejaven kot didžej in glasbeni producent. Noterman je dejal, da je več kot 1000 NFT-jev, ki bodo v prodaji od petka, dejansko povezanih s Florianovim delom, in ne z delom njegovega pradedka.

Jean-Jacques Neuer, odvetnik organizacije Picasso Administration – ki upravlja umetnikova dela v lasti peterice Picassovih potomcev, vključno z Marino, in nadzoruje uporabo imena Picasso – je po napovedi prodaje stopil v stik z AP-jem in povedal, da organizacija ni odobrila prodaje nobenega Picassovega NFT-ja in da je bil NFT Floriana Picassa in njegovih sodelavcev pravnukova "lastna stvaritev, neodvisna od kakršnega koli sklicevanja na Pabla Picassa in njegova dela".

"Informacije, posredovane prek medijev, glede na katere bi se naj Picassovi dediči pridružili trgu NFT-jev, so torej popolnoma napačne," je zapisal. Enako izjavo je poslal Richard Malka, odvetnik Diane Widmaier Picasso, še ene umetnikove vnukinje.

Neuer je izdal tudi "opozorilo", da bi kakršna koli povezava s Picassovim delom kršila "umetniški monopol" in da bi vsak NFT, ki bi se najavil kot povezan z umetnikovim delom, obveljal za "ponaredek".

Detajl keramične posode, digitalizirani deli katere naj bi šli na dražbo. Pablo Picasso jo je ustvaril, ko je bilo vnukinji Marini osem let.
Detajl keramične posode, digitalizirani deli katere naj bi šli na dražbo. Pablo Picasso jo je ustvaril, ko je bilo vnukinji Marini osem let. "Gre za delo, ki predstavlja obraz in je zelo ekspresivno. Je radostno, veselo. Predstavlja življenje ... To je eden tistih predmetov, ki so bili del našega življenja, našega intimnega življenja – mojega življenja z mojimi otroki," je povedala pred dnevi za AP. Foto: AP

Skupno lastništvo nad umetnikovo intelektualno zapuščino
Omenjena organizacija upravlja imetje treh Picassovih otrok – Maye Widmaier Picasso, Clauda Ruiza Picassa in Palome Ruiz Picasso – in dveh vnukov: Marine Ruiz Picasso in Bernarda Ruiza Picassa, ki sta otroka umetnikovega drugega sina, pokojnega Paula Picassa. Peterica je povezana v pravno strukturo, s katero imajo skupno lastništvo nad intelektualno zapuščino Pabla Picassa.

Odvetnik je sporočil še, da bi lahko v skladu s trenutno strukturo samo Claude Ruiz Picasso, ki je v vlogi upravitelja v imenu družine, odobril projekt NFT-jev, vendar ga ta ne podpira. "Zgodilo se je to, da se nekateri člani družine ne strinjajo s projektom in ne želijo, da bi bilo ime omenjeno," pa je nato AP-ju po telefonu sporočil še Florian Picasso, s čimer je seveda mislil priimek Picasso.