Leto so zaznamovali tudi trije dogodki, ki so pretresli trg umetnin.

Sorodna novica Nadražje digitalno umetniško delo doslej: 70 milijonov dolarjev za Beeplov kolaž

Najdražja digitalna umetnina do zdaj
Prvi se je zgodil marca, ko je dražbena hiša Christie's prvikrat v zgodovini na dražbi ponudila NFT (nezamenljivi žeton), ki ga tvori digitalni kolaž Everydays: The First 5000 Days umetnika Beepla (Mike Winkelmann), sestoječ iz 5000 digitalnih slik, ki jih je umetnik ustvaril po eno vsak dan od maja 2007 naprej. Umetnino so prodali za skoraj 69,3 milijona dolarjev (58,5 milijona evrov), kar je med digitalnimi umetniškimi deli znesek brez primere v zgodovini.

Prav tako je bila prvič uporabljena kriptovaluta za plačilo umetnine na dražbi, kupil pa jo je kriptopodjetnik Vignesh Sundaresan, ki uporablja psevdonimom MetaKovan. Izklicna cena je bila zgolj 100 dolarjev, po počasnem začetku dražbe pa so ponudbe začele deževati v zadnjih minutah. Iz Christie'sa so sporočili še, da je to umetniško delo doseglo najvišjo ceno na kateri koli dražbi, ki je potekala po spletu, in tudi najvišjo ceno za zmagovalno ponudbo, objavljeno zgolj na spletu, piše The Art News.

Prodaja je imela spodbuden učinek na trg NFT-jev, saj je sledil niz prodaj za osupljivo visoke cene: 11,7 milijona dolarjev CryptoPunk 7523 pri Sotheby'su, za 6,6 milijona dolarjev so prodali še eno Beeplovo stvaritev prek Nifty Gatewaya in novembra pri Christie'su za 28,9 milijona tudi njegovo generativno skulpturo Human One.

Beeple: Human One. Foto: EPA
Beeple: Human One. Foto: EPA

Vzpon (nove generacije) kupcev iz Azije
Druga velika zgodba iztekajočega se leta je nenehni vzpon števila nakupov umetnin v Aziji. Nova generacija tamkajšnjih kupcev je izjemno zagreta ta mednarodno sodobno umetnost, še posebej za najbolj zveneče mlade umetnike.

Sorodna novica Rekordni znesek za Banksyja: razrezana slika prodana za skoraj 20-kratnik cene izvirnika

Oktobra so pri hongkonškem Sotheby'su dela Loie Hollowell, Jadé Fadojutimi in Joela Meslerja močno presegla ocene prodajnih zneskov pred prodajo. Zgolj teden pozneje so azijski ponudniki na sejmu umetnosti Frieze London kupovali dela Jadé Fadojutimi in drugih svežih imen, kot so Cinga Samson, Oli Epp in Trey Abdella, ki so prav tako močno presegla pričakovane prodajne zneske.

Od svojega izvirnika skoraj 20-krat dražje delo
Pri omenjeni oktobrski dražbi Sotheby'sa se je zgodila še tretja velika zgodba leta. Za 18,6 milijona funtov (21,9 milijona evrov) je bila namreč kupljena Banksyjeva Ljubezen je v smetnjaku, zloglasna stvaritev, ki je bila leta 2018 na dražbi še pod prvotnim naslovom Dekle z balonom prodana za takrat rekordni milijon funtov, vendar je bilo delo ob udarcu dražbenega kladiva razrezano. Evropski kupec se je odločil obdržati preimenovano delo in bil nagrajen s senzacionalnim donosom svoje naložbe. Kot je poročal portal The Canvas, je kupec iz Azije umetnino plačal s kriptovaluto.