Milena Gregorčič: Linije in transparence XII, 54 x 360 cm, akril na prosojni foliji, 2019. Foto: ZDSLU
Milena Gregorčič: Linije in transparence XII, 54 x 360 cm, akril na prosojni foliji, 2019. Foto: ZDSLU

Zaradi odločitve ZDSLU-ja, da skušajo skozi salon slediti dinamiki na področju likovne ustvarjalnosti, so ga pred dvema letoma posvetili videu in novim medijem, lani grafiki in letos slikarstvu. V zadnjih letih k sodelovanju povabijo svoje člane in tako so letos kot idejnega vodjo povabili akademskega slikarja Bojana Gorenca.

Boštjan Jurečič: Rože za Aja Vejveja, 2013, akril na platno, 80 x 60 cm. Foto: Luka Dekleva
Boštjan Jurečič: Rože za Aja Vejveja, 2013, akril na platno, 80 x 60 cm. Foto: Luka Dekleva

Letošnji Majski salon nosi naslov Slika - Ali obstaja kakšna spodbuda, ki je močnejša od tistega, kar prihaja iz naše osebne domišljije? Kot je v katalogu zapisal Gorenec, je zanimivo, da se kljub velikemu tehnološkemu razvoju slikarstvo, ki je rezultat ročnega dela, obstalo in se močno razširilo, celo ostalo nezamenljivo.

"Res je, da se funkcija umetnosti znotraj človeških dejavnosti razlikuje od vseh ostalih, a treba je omeniti, da se slikarstvo ni izkazalo samo kot eden od medijev, temveč da stoji na presečišču, kjer inkorporira različne vplive in pomaga pri nastajanju novih zvrsti umetnosti," še beremo v katalogu.

Delo Mihe Štruklja. Foto: Pilonova galerija Ajdovščina
Delo Mihe Štruklja. Foto: Pilonova galerija Ajdovščina

Gorenec je selekcijo prispelih del zaupal mlajšim članom društva, ki so jih izglasovali med dobitniki priznanja Riharda Jakopiča. Selektorji Viktor Bernik, Tina Dobrajc in Uroš Potočnik so se pri izboru odločili za inkluzivnost oziroma za predstavitev vseh prispelih prijav na razstavi, teh je 114. S tem, ko so odprli vrata vsem avtorjem in ponudili vpogled v dejansko stanje likovne produkcije članov ZDSLU-ja, je razstava dejansko pridobila salonsko obliko vpogleda po horizontu likovnega dogajanja članov društva.

Olga Butinar Čeh, kustosinja in predstavnica društva za stike z javnostmi, je dejala, da so na salonu zastopani avtorji vseh generacij iz vseh devetih regionalnih društev, ki se slikarstva lotevajo na različne načine. Interni razpis, ki so ga pripravili v sodelovanju z Gorencem, je namreč dopuščal vse slikarske tehnike in dimenzije ter eksperimente. Nagrajence je izbrala žirija, ki jo sestavljajo predstavniki ali predsedniki umetniških svetov devetih regionalnih društev.

Nagrado Majskega salona 2019 prejme Milena Gregorčič zaradi "prepričljive likovne govorice, kjer lastne notranje pokrajine slikarsko sugestivno prenaša v tretjo dimenzijo in ob uporabi inovativnih materialov – nosilcev, obvladuje slikarski medij", so zapisali v utemeljitvi.

Kaja Urh: Ringa Roses X, 2016, akril na platno, 70 x 100 cm Foto: Obalne galerije Piran
Kaja Urh: Ringa Roses X, 2016, akril na platno, 70 x 100 cm Foto: Obalne galerije Piran

Boštjanu Jurečiču so namenili priznanje Majskega salona zaradi "kvalitetne obravnave človeške figure in obvladovanja barve ter vsebine na likovni površini", Mihi Štruklju pa za "vrhunsko obvladovanje likovne površine in vnosa figuralike".

Žirija je priznanje za mladega avtorja namenila Kaji Urh zaradi "razparceliranja slike, ki deluje kot elektronski medij, in prepričljive barvne palete ter dogajanja na sliki in zaradi kvalitetne izvedbe", so zapisali v utemeljitvi.

Nagrajence so razglasili na drevišnjem odprtju Majskega salona ZDSLU 2019 v Narodnem muzeju Slovenije na Metelkovi, kjer bodo dela na ogled do 18. avgusta.

Začel se je letošnji Majski salon
Akademska slikarka Milena Gregorčič