Avtorski dialog, ki ga v Galeriji Photon pripravljajo že nekaj let, je praviloma namenjen predstavitvi slovenskih ustvarjalcev mlajše in srednje generacije, prav tako pa redno predstavljajo uveljavljajoče fotografske umetnike s prostora srednje in vzhodne Evrope.

Lin Gerkman, iz serije Prvi sneg. Foto: Galerija Photon
Lin Gerkman, iz serije Prvi sneg. Foto: Galerija Photon

Letos je dialog znova postavljen v kontekst natečajev galerije – in sicer natečaja Drugačni svetovi, ki ga organizirajo že devet let zapored, in natečaja za mlade fotografe Betonske sanje na temo fotografiranja industrijske dediščine.

Tokratna izbrana avtorja sta se na obeh natečajih uvrstila v izbor finalne deseterice. Umetnikoma je med drugim skupno tudi, da z dokumentiranjem različnih motivov oblikujeta zgodbe krajev, posameznikov in težav sodobnega sveta, so zapisali v Galeriji Photon.

Lin Gerkman (1995) je diplomiral na smeri industrijsko oblikovanje na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO), kjer trenutno opravlja magistrski študij. Njegovo zanimanje za raziskovanje zgodovine predmetov ga je pripeljalo do fotografije in videa, prek katerih raziskuje aktualne dogodke in ostanke sodobne zgodovine, ki jih oblikujejo. V svojem delu pogosto uporablja različne tipe najdenih predmetov kot podlago za izdelavo popolnoma novih del ali pa jih združi z na novo konstruiranimi zgodbami.

V projektu Prvi Sneg že od leta 2015 raziskuje nekdanji kamnolom v predmestju Ljubljane, ki je bil v preteklosti namenjen izdelavi asfalta za cestno podjetje. Nekdanji industrijski kompleks sestoji iz več sektorjev v različnih stanjih neuporabe. Z zbiranjem in preučevanjem tehničnih materialov, osebnih predmetov in arhivskega gradiva ter ustvarjanjem lastnih fotografij materialnih sledi raziskuje družbene in okoljske posledice obdobja gospodarske in politične tranzicije.

Jakub Stanek, iz serije V pričakovanju sonca. Foto: Galerija Photon
Jakub Stanek, iz serije V pričakovanju sonca. Foto: Galerija Photon

Jakub Stanek (1988) je študiral fotografijo na Akademiji za fotografijo v Varšavi in filozofijo na tamkajšnji univerzi. Je diplomant mentorskega programa Sputnik neodvisne fotografske agencije Photos, več let pa je delal v Milanu znotraj dokumentarnih in komercialnih projektov. V svojem delu razkriva zamolčane zgodbe in občinstvu ponuja nove perspektive. V dokumentarni fotografiji si prizadeva vzpostaviti intimni dialog s svojimi portretiranci. Pri izbiri tem se osredotoča na sodobnega človeka in njegove izkušnje.

V svoji seriji V pričakovanju sonca, ki je nastala leta 2019, prek simbolnih podob raziskuje nezaznavno, a vseeno resno grožnjo onesnaženja zraka. Stanek, ki boleha za astmo in drugimi dihalnimi težavami, onesnaženost zraka občuti na lastni koži in intenzivneje kot drugi. Predmeti, prikazani v insceniranih kompozicijah, predstavljajo njegovo raziskovanje, vključno z manj opaznimi učinki in posledicami onesnaženja zraka. Kot so zapisali v galeriji, je serija nastala, ko je avtor poskušal razložiti te težave svojemu triletnemu otroku, s katerim sta si izmenjala ideje na to temo.

Razstava del Lina Gerkman in Jakuba Staneka je v Galeriji Photon na ogled od 20. januarja.