Marko Brecelj je leta 2019 prejel Ježkovo nagrado. Foto: SOJ RTV SLO/Adrian Pregelj
Marko Brecelj je leta 2019 prejel Ježkovo nagrado. Foto: SOJ RTV SLO/Adrian Pregelj

Znameniti ustvarjalec Marko Brecelj se je namreč po tem, ko je ta neresnična vest zaokrožila po družbenih omrežjih, oglasil v etru Vala 202. Dejal je še, da bi bilo treba posodobiti gasilske enote, da "bi gasile tudi požare na družbenih omrežjih". Po njegovem bi morala država začeti vlagati v gasilske enote na družbenih omrežjih. Ta ideja se mu je porodila ob njegovi "nehoteni performativni dejavnosti", kakor je opisal današnje dogajanje.

Včeraj so po njegovih besedah iz Ustanove nevladnih mladinskega polja Pohorski bataljon (UPB), s katero sodeluje, razposlali e-pošto z naslovom Resničnosti se trže, ki se je sklenila z zapisom: "… bo gostujoči umetniški par v mksMc Botegin (Glagoljaška 4, Koper) postavil in otvoril spominsko razstavo 'Super, nekdo je umrl!' Predsmrtni ostanki Marka Breclja". Kot je povedal, so današnje objave sledile tej e-pošti in so zgolj ilustracija, on pa se je znašel sredi posledic svojega nehotenega performansa.

"Razmahnjenost požara neresnice" je bila po njegovem tako drastična, ker ga imajo nekateri ljudje radi, drugi pa ne in "tako so to neresnično vest širili tako eni kot drugi". Dodal je še, da je že v preteklosti s svojimi akcijami kdaj polariziral slovensko javnost.

Pojasnilo Uredništva za nove medije

Lažna vest o smrti gospoda Marka Breclja, ki je v sredo zakrožila v medijih, je bila objavljena kratek čas tudi na portalu rtvslo.si. V Uredništvu za nove medije nam je, kljub vsakokratnemu upoštevanju najvišjih novinarskih profesionalnih meril in standardov pri objavah vseh novic, še posebej pa pri objavah novic o smrtih javnih osebnosti, tokrat spodletelo.

Gospodu Marku Breclju se zato javno opravičujemo.