Delavci odstranjujejo panelno ograjo na meji s Hrvaško. Foto: BoBo/Igor Kupljenik
Delavci odstranjujejo panelno ograjo na meji s Hrvaško. Foto: BoBo/Igor Kupljenik

Metliška županja Martina Legan Janžekovič je za STA povedala, da jih je notranje ministrstvo pred kakšnim letom pozvalo k preverjanju interesa pri občanih za odkup panelne ograje. To so storili in prejeli 82 povpraševanj različnih društev, združenj in posameznikov. Tudi županja Osilnice Alenka Kovač je dejala, da je bilo povpraševanje občanov po ograji veliko. Dodala je, da je ministrstvo sprva sporočalo, da bo odkup ograje neke vrste nadomestilo za leta, ko občani niso mogli dostopati do reke Kolpe.

Županji sta še povedali, da ju je notranji minister Boštjan Poklukar konec maja obvestil, da odkup ograje ne bo mogoč, saj bo prednostno namenjena notranjemu in obrambnemu ministrstvu. Ker je prejela le ustna pojasnila, je Martina Legan Janžekovič na ponedeljkovem občinskem kolegiju predlagala, da občina notranjemu ministrstvu pošlje uradni dopis s prošnjo za pisna pojasnila.

"Narobe je, da so nam prej dali upanje, da bomo ograjo dobili, zdaj pa ni možnosti odkupa," je povzela Alenka Kovač. Po besedah Legan Janžekovič je država takrat še iskala zakonsko podlago, kako ograjo kot državno premoženje odprodati ali odpisati.

Poleg navedenih občin je zato tudi črnomaljska zainteresirane občane prejšnji teden obveščala, da odkup ograje ne bo mogoč.

Poklukar je pretekli teden v odgovoru na pisno vprašanje poslanca SDS-a Antona Šturbeja pojasnil, da so skupni stroški odstranjevanja ograje na meji od 15. julija 2022 do 12. maja letos znašali 355.902,82 evra.

Slovenija je leta 2015, ko je naraslo število nezakonitih prehodov, na meji s Hrvaško postavila 143 kilometrov panelne ograje in 60 kilometrov rezilne žice. Odstranjevanje panelne ograje se je začelo 16. maja.