Na Dolenjskem se gradnja novih hiš ni ustavila. Foto: BoBo
Na Dolenjskem se gradnja novih hiš ni ustavila. Foto: BoBo

Mirna je ena najmanjših dolenjskih občin, a vseeno neprestano gradijo in trenutno v neposredni bližini občinskega središča raste že peti stanovanjski blok. Kot pove župan Dušan Skerbiš, blizu ceste proti Debencu nastaja nova soseska stanovanjskih hiš.

"Lastniki parcel še niso začeli resno prodajati, klicev pa imajo zelo veliko," je povedal župan in pojasnil, da je naselje blizu avtoceste, do katere je manj kot pet minut. "40 minut je do Ljubljane, in to pomeni, da se ljudje iz velikih mest selijo na podeželje," je opisal razloge za privlačnost njihovega kraja za nove prebivalce.

Nove hiše v Dolenjskih Toplicah. Foto: Televizija Slovenija
Nove hiše v Dolenjskih Toplicah. Foto: Televizija Slovenija

Malce drugačne so razmere na drugem koncu v občini Dolenjske Toplice, kjer so na Cvibljah uredili območje za gradnjo stanovanjskih objektov. "Mi smo leta 2009 sprejeli občinski prostorski načrt in na ta račun pridobili približno 150 zazidljivih parcel," je povedal župan Franc Vovk.

A kljub veliko prostora je zanimanja za gradnjo malo, čeprav se trudijo mlade družine privabiti z urejeno infrastrukturo.

"Tudi to je bilo eno od meril, ko smo se odločali o gradnji novega vrtca. To je naložba, ki je ne delamo za eno ali dve leti, ampak je treba imeti neko demografsko sliko za daljše časovno obdobje," je dejal župan Dolenjskih Toplic.

Prav na Mirni pa se bo skupaj s podobo naselja zaradi številnih novih gradenj bistveno spremenila tudi demografska slika.

"V nekaj letih bo na Mirni več kot 200, 250 novih stanovanj, kar pomeni, da bo od 700 do 1000 novih prebivalcev v naši občini," pravi župan Skerbiš.

To za Mirno pomeni za tretjino več občanov in pomanjkanje prostora za gradnjo, zato ostane le še gradbeno neuporabno poplavno območje.

Na Dolenjskem bi veliko zidali