Gasilstvo na Slovenskem praznuje 150 let. Foto: BoBo
Gasilstvo na Slovenskem praznuje 150 let. Foto: BoBo

Vsem jubilejem primerno bodo v tem letu izvedli številne dejavnosti, ki odražajo zaupanje in dajejo pomen delu gasilcev, je na današnji predstavitvi dejal predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik. Organizatorjem se je zdelo primerno, da pri praznovanju med drugim sodelujejo tako prostovoljni kot poklicni metliški gasilci, gasilska zveza in lokalna skupnost. Na ta način se lahko vsakemu deležniku nameni posebna pozornost. Po mnenju Cerkvenika se na ta način pomagajo utrjevati tudi medsebojne vezi in znanje.

Program jubilejnega leta je podrobneje predstavil predsednik Gasilske zveze Metlika Martin Štubljar. Skozi vse leto se bodo zvrstili številni tematski dogodki in razstave, vrhunec leta pa bodo predstavljale slovesnosti 7. in 8. septembra v Metliki. V soboto, 7. septembra, bo tako potekalo praznovanje 150-letnice PGD-ja Metlika, 8. septembra pa bo najprej potekala slavnostna akademija ob 70-letnici Gasilske zveze Slovenije, nato pa še vseslovensko zborovanje gasilcev s slavnostnim mimohodom gasilcev in gasilk ter pripadnikov drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč v Sloveniji.

"Belokranjskim gasilcem, Gasilski zvezi Metlika in širšemu prostoru Bele krajine je v veliko čast, da imamo lahko priložnost, da gostimo organizacijo vseh teh slovesnosti prav v Metliki," je pomen teh dogodkov komentiral Štubljar.

Zbornik ob 150-letnici

Štubljar je ob tem izpostavil še nekatere spremljajoče dogodke, kot sta na primer vseslovenski likovni in literarni natečaj Gasilci na pomoč!. Po besedah Cerkvenika bo izšel tudi zbornik ob 150-letnici gasilstva na Slovenskem. Na koncu leta bo potekala še slovesnost, s katero se bodo poklonili celotnemu jubilejnemu dogajanju.

Predsednik PGD-ja Metlika Amir Mehadžić je na predstavitvi poudaril zelo dobro sodelovanje tako z lokalno skupnostjo kot tudi z gasilsko zvezo. Kot pravi, se v društvu veselijo zaznamovanja 150-letnice delovanja, a se zavedajo, da tak dogodek predstavlja tudi velik izziv.

V imenu lokalne skupnosti pa je spregovoril župan Metlike Darko Zevnik. Zelo ga veseli, da jih je gasilska zveza sprejela kot partnerja in jim prepustila organizacijo 150-letnice, ob tem pa obljubil, da se bodo potrudili po najboljših močeh.

Prvo prostovoljno gasilsko društvo

PGD Metlika velja za prvo prostovoljno gasilsko društvo oziroma – kot so ga takrat imenovali – požarno brambo. Ustanovljena je bila leta 1869 na pobudo graščaka Josipa Savinška. Temu so sledile ustanovitve PGD-ja Laško, PGD-ja Ljubljana mesto in PGD-ja Ptuj v letu 1870, s tem pa se je začelo obdobje organiziranega gasilstva na Slovenskem.

Krovna gasilska organizacija pa je bila ustanovljena leta 1949. Danes je vanjo vključenih 120 gasilskih zvez, v katerih deluje 1.341 društev.

150 let gasilstva na Slovenskem