Ravnateljica OŠ Velika Dolina je pojasnila, da zakonodaja ne predvideva izključitve učenca. Foto: Google Street View
Ravnateljica OŠ Velika Dolina je pojasnila, da zakonodaja ne predvideva izključitve učenca. Foto: Google Street View

"Predlog za izključitev tega otroka zaradi zagotavljanja varnosti in šole in pri tem predlogu bomo vztrajali. Pri obrazložitvi tega sklepa bomo vztrajali pri dosedanji praksi drugih šol, ki dokazuje, da je taka izključitev mogoča," je dejal predsednik KS Velika Dolina Fredi Žibert.

Zakonodaja ne predvideva izključitve učenca, pravi ravnateljica. Nasilnežu je do konca šolskega leta prepovedan vstop v šolo, varnostnik na šoli in policija v okolici ostajata. Z več nasilneži se na šoli ukvarjajo intenzivno osem mesecev.

"Klicala sem že na inšpektorat, na ministrstvo. Institucije so bile seznanjene s težavami, s katerimi smo se borili. Ampak nekega takega odgovora, enostavno ne vem," je pojasnila ravnateljica Anja Zevnik.

Pozivajo k sistemski rešitvi in ukrepanju pristojnih služb, ministrstva, policije, centra za socialno delo, saj ostaja vprašanje, kako zagotoviti varnost z novim šolskim letom.

"Nekako verjamem v pravno državo, da institucije delujejo. Ampak iz primera je razvidno, da ne delujejo," meni predsednik sveta staršev Mitja Bizjak.

Po seji svetov krajevnih skupnosti je k šoli prišlo okoli 20 vznemirjenih krajanov: "Ljudje imamo tega dovolj, dvakrat smo se poskusili pogovarjati. Nas se ne posluša, ne bomo več tako strpni, stvari bomo verjetno vzeli v svoje roke." Konkretne odgovore pričakujejo od brežiškega varnostnega sosveta, v četrtek pa je v Brežicah napovedana izredna seja občinskega sveta.

Kot je za STA pojasnil predsednik krajevne skupnosti Velika Dolina Fredi Žibert, bo dopisna seja svetov krajevnih skupnosti, na kateri bodo sklep dokončno potrdili, v sredo.

Kaj bi morali storiti z nasilnimi učenci?