Odprtje čistilne naprave so občasno bučno spremljali protestniki. Foto: Goran Rovan
Odprtje čistilne naprave so občasno bučno spremljali protestniki. Foto: Goran Rovan
Šentjernej z novo čistilno napravo

Kot je znano, se šentjernejska civilna iniciativa Glas ljudstva, ki jo vodi Samo Hudoklin, že nekaj časa bori proti previsokemu komunalnemu prispevku, ki bi ga morali plačevati občani. Tega jim je uspelo zmanjšati, zdaj pa so še vedno nezadovoljni zaradi previsoke kanalščine, ki jo morajo plačevati zaradi gradnje čistilne naprave in drugih po njihovem mnenju zavoženih in predragih občinskih projektov, ki si jih je ob pomoči koalicije privoščil šentjernejski župan Franc Hudoklin.

Protestniki so danes v številni povorki prišli na prizorišče odprtja, kjer pa jih varnostniki niso spustili naprej. Zato so to storili na silo. Potem so se s svojimi zgovornimi transparenti postavili pred šotor, v katerem je potekala prireditev, in večkrat z žvižganjem in vzklikanjem izražali svoje mnenje. Po besedah Sama Hudoklina člani civilne iniciative niso proti gradnji čistilne naprave, ampak proti temu, kako bodo stroške gradnje prevalili na občane. To pojasnjuje z besedami: "Mi smo za čistilno napravo, nikakor pa za način, ki ga gospod župan in njegova koalicija izvajata, saj breme stroškov čistilne naprave prelagata prek komunalnega prispevka in kanalščine na občane."

Člani civilne iniciative so že dosegli zmanjšanje komunalnega prispevka, zdaj nasprotujejo še previsoki kanalščini, ki jo bo kar 35 let dobival nemški koncesionar WTE Wassertechnik iz Essna. Ta je za opremo prispeval milijon, občina pa poldrugi milijon evrov, in to iz občinskega proračuna in okoljskih dajatev. Čistilna naprava že obratuje, do konca leta naj bi nanjo priključili 2.400 uporabnikov, zgrajena pa je za 3.000 populacijskih enot. Ob tem so zgradili tudi 17 kilometrov kanalizacijskega omrežja. Krajani zdaj za vsak kubični meter odpadne vode plačujejo 1,7 evra, kar je po njihovem mnenju odločno preveč.

Šentjernejski župan, ki zatrjuje, da ga prihod protestnikov ni presenetil, sicer priznava, da lahko ti izražajo svoja mnenja in nestrinjanje, a hkrati je napovedal, da bodo proti organizatorjem današnjega neprijavljenega protesta podali prijave. Hudoklin dodaja, da je občina dolžna zagotoviti čiščenje odpadnih vod do leta 2017 in poskrbeti, da del stroškov gradnje pokrijejo tudi občani, saj občina tega denarja nima.

Za MMC Goran Rovan

Šentjernej z novo čistilno napravo