Foto: Občina Kočevje
Foto: Občina Kočevje

V Kočevju so gasilci dopoldan slovesno prevzeli novo vozilo z 32-metrsko lestvijo. V občini so z analizo ugotovili, da imajo kar 289 objektov, kjer je ob intervenciji tovrstno gasilsko vozilo nujno, 1871 objektov pa je takšnih, kjer je tovrstna avtolestev zaželena za varno in učinkovito posredovanje.

Z novo pridobitvijo bodo tako lahko v primeru intervencij dosegli vse objekte na svojem območju, tudi najvišje stavbe, predvsem pa jim bo vozilo prišlo prav v primeru posredovanja v industrijskih objektih. Z najtežjim izzivom doslej so se kočevski gasilci spopadli ob gospodarski nesreči v Melaminu maja leta 2022. S sedmimi smrtnimi žrtvami je to tudi najhujša delovna nesreča v Sloveniji.

Kočevski gasilci prejeli novo vozilo z lestvijo

Nakup nove gasilske avtolestve so v Kočevju izvedli v okviru investicijskega programa, ki ga je tamkajšnji občinski svet potrdil januarja letos in v okviru katerega namerava občina za izvajanje javne gasilske službe nameniti 1,9 milijona evrov. Pogodbo o nakupu avtomobila so z dobaviteljem, podjetjem Rosenbauer, podpisali marca letos.

Gre sicer za največji nakup za potrebe gasilcev v občini do zdaj. Vozilo je vredno 770 tisoč evrov, Uprava RS za zaščito in reševanje je prispevala 325 tisoč evrov, ostalo je kočevska občina krili delno iz požarne pristojbine, delno iz lastnih sredstev občine.


Popravek: V članku smo imeli prvotno navedeno, da je novo vozilo stalo 900 tisoč evrov. Kot je v pogovoru z novinarko Televizije Slovenija Barbaro Renčof pojasnil direktor Uprave RS za zaščito in reševanje, je bila to prvotna cena, ki pa se je kasneje znižala na 770 tisoč evrov.