Občina že pogleduje proti državi, da bi zapolnila poslovne prostore. Foto: Google Street View
Občina že pogleduje proti državi, da bi zapolnila poslovne prostore. Foto: Google Street View

Z novomeške občine so sporočili, da bodo v okviru priprave okolice dodatne občinske stavbe delavci omejili dostop do nje in prestavili ograjo na južnem delu objekta. Uredili bodo dovoze za osebna in tovorna vozila ter stavbo izpraznili.

Nadaljevanje rušenja bo lastnik, Trgograd iz Litije, določil, ko bo dobil dovoljenje za začasni gradbiščni priključek in zaporo pločnika. Po vzpostavitvi gradbiščnega priključka pa nameravajo ograjo gradbišča prestaviti na sosednja parkirišča, so dodali.

Nova stavba mora biti namenjena poslovni rabi in delno stanovanjem, na novomeški občini pa že pogledujejo proti državi, da bi novi poslovni kompleks pomagala napolniti "v luči decentralizacije". Občina si je za omenjene nepremičnine že zagotovila tudi predkupno pravico.

Nekoč pokopališče
Kot je znano, Novomeščani omenjeno zapuščeno, razdejano in razpadajočo stavbo kot mestno sramoto omenjajo takoj poleg tamkajšnjega propadajočega Narodnega doma.

Stavba na Novem trgu ima sicer pestro zgodovino. Tam je bilo namreč do leta 1925 mestno pokopališče, ki so ga prekopali in v tridesetih letih prejšnjega stoletja uredili v mestni park, poimenovan po pesniku Dragotinu Ketteju.

Po drugi svetovni vojni so ta še do zdaj edini novomeški mestni park opustili, jugoslovanska vojska pa je v njegovem osrednjem delu zgradila arhitekturno skrpucalo za svojo mestno komando. Po njeni preselitvi so na omenjene arhitekturne škrbine namestili kovinsko-stekleno konstrukcijo in v stavbi naselili upravno enoto z delom občinske uprave.