Cerkljanska vojašnica ima dan odprtih vrat. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Cerkljanska vojašnica ima dan odprtih vrat. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Obiskovalcem se na dnevu odprtih vrat, ki traja od 10. do 17. ure, predstavljajo tudi lokalna društva in organizacije. Kot so sporočili z ministrstva za obrambo, se s slavnostnim postrojem udeležencev mednarodne vojaške vaje, ki so ga pripravili dopoldne, začenja praktični del vaje, na kateri bo Slovenska vojska (SV) v sodelovanju z zavezniškimi in partnerskimi državami ob podpori vojaškega letalstva izvedla usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev.

Taktični del vaje bo potekal od ponedeljka do petka na širšem območju in v zračnem prostoru Slovenije. Usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev bo potekalo na štirih lokacijah po Sloveniji, in sicer na osrednjem vadišču SV v Postojni, na katerem bodo letalniki, minometi in tanki zagotavljali ognjeno podporo, ter na širšem območju Bohinja, Idrije in Bele krajine, kjer bodo letalniki le simulirali letalsko podporo, so napovedali na ministrstvu.

Na vaji sicer po njihovih navedbah sodeluje približno 800 udeležencev, med njimi je približno 400 pripadnikov iz 29 zavezniških in partnerskih držav, in sicer iz Albanije, Avstrije, Belgije, Bosne in Hercegovine, Češke, Črne gore, Danske, Estonije, Finske, Francije, Grčije, Hrvaške, Italije, Kanade, Latvije, Litve, Madžarske, Nemčije, Nizozemske, Norveške, Poljske, Romunije, Severne Makedonije, Slovaške, Španije, Švice, Turčije, Velike Britanije in ZDA.

Vaja Jadranski udar

Mednarodna vojaška vaja Jadranski udar (Adriatic strike) v Sloveniji poteka enajsto leto, začela pa se je pretekli ponedeljek. V prvem tednu vaje so udeleženci vzpostavili strukturo vodenja vaje in poveljevanja.

Kot so ob začetku vaje sporočili z ministrstva, je namen letošnje vaje, ki jo organizira in vodi poveljstvo 15. polka vojaškega letalstva, združeno usposabljanje certificiranih kontrolorjev združenih ognjev, posadk različnih strelskih platform, poveljstev, letalskih posadk in načrtovalcev združenih ognjev ter pripadnikov specialnih enot.

Kontrolor združenih ognjev svetuje poveljniku na terenu o uporabi zračne in tudi ladijske podpore in njeni pravilni uporabi ter ob delovanju nadzoruje izvedbo. Kontrolorji združenih ognjev so imeli pomembno vlogo tudi pri gašenju lanskih požarov na Krasu, ko so skrbeli za varno izvedbo letalskih operacij in učinkovito gašenje, so pojasnili na ministrstvu.

Na območjih usposabljanja je pričakovati povečan hrup zaradi preletov letal. Dejavnosti v okviru vojaške vaje so bile predhodno usklajene z lokalnimi skupnostmi in bodo po napovedih ministrstva, kolikor bo mogoče, nemoteče, saj bo na terenu le manjše število vojakov in vojaških vozil, uporaba manevrskega streliva pa bo minimalna.