Foto: BoBo
Foto: BoBo

Novomeški župan Gregor Macedoni je v imenu omenjenih osmih občin na današnji novinarski konferenci v Novem mestu pojasnil, da je predlogu dviga cen komunalnih storitev, ki ga mora še potrditi šest od osmih občinskih svetov, botroval dvig cen energentov, materiala in stroškov. Na podražitev so vplivale tudi izvedba projektov prenove in posodobitve komunalne oz. predvsem vodovodne infrastrukture v zadnjih letih.

Gre sicer za podražitev komunalnih storitev v občinah ustanoviteljicah oz. v Mestni občini Novo mesto in v občinah Šmarješke Toplice, Šentjernej, Mirna Peč, Žužemberk in Straža. V občinah Škocjan in Dolenjske Toplice so tamkajšnji svetniki omenjene podražitve že potrdili. V Občini Škocjan so komunalne storitve podražili za skupaj 5,36 evra, V Dolenjskih Toplicah pa za 9,2 evra.

V Mestni občini Novo mesto naj bi se omenjene storitve podražile za približno desetino, znesek na položnici povprečne štiričlanske družine pa naj bi bil ob občinski subvenciji višji za šest evrov, je dodal novomeški župan.

Višji stroški električne energije, podražitev kemikalij in dvig plač

Direktor Komunale Novo mesto Bojan Kekec je navedel, da so se jim stroški električne energije zadnji dve leti povečali za 1,6 milijona evrov, z zadnjimi naložbami pa so imeli 1,1 milijona stroškov. Pri 17-milijonskem proračunu Komunale Novo mesto gre tako za skupaj 2,7 milijona evrov več stroškov, je poudaril. Potrebne kemikalije so se hkrati stoodstotno podražile, material za 15 do 30 odstotkov, zrasle pa so tudi minimalne plače in cena najema komunalne infrastrukture. Če podjetje svojih storitev ne bi podražilo, bi ga čakale težave z likvidnostjo, je še ocenil Kekec.

Macedoni je v nadaljevanju opozoril, da se sicer župani omenjenih dolenjskih občin že dlje pogovarjajo o poenotenju cen vodarine. Šlo bi sicer za solidarno potezo, s katero bi pomagali občinam, ki imajo zaradi razgibanosti terena in razpršene poselitve z vodno oskrbo več stroškov. Državi bi tudi radi sporočili, da bi morala za omilitev omenjenih težav vzpostaviti določene državne mehanizme in ukrepe, je še dejal.

Največ težav s podražitvijo komunalnih storitev in z občinskim sofinanciranjem sicer pričakujejo v Občini Žužemberk. Ta namreč leži na močno razgibanem in razpršeno poseljenem terenu. Žužemberška občina je tudi v okviru regijskega projekta suhokranjske vodne oskrbe zadnja leta zgradila primarni vodovodni sistem. Zgraditi mora še sekundarnega, pri čemer pa od države že dlje ne dobi odgovora o sofinanciranju, je opozoril žužemberški župan Jože Papež.